Автор
Woman.bg

Апарат оценява да каква възраст жената може да има деца

Съвременна апаратура оценява до каква възраст жената може да има деца.

Прогнозата може да се направи 10 години преди финалния момент, така че всяко семейство да планира разумно раждането на желаното дете, съобщава "Монитор". Или пък да не отлага, защото действително има последен шанс и трябва да се възползва.

Апаратът „работи” съвместно с екипа на д-р Явор Владимиров в новооткритата болница „София”.

„Оценката на яйчниковия резерв и прогнозата докога жената може да стане майка са едни от водещите тенденции при „правенето на бебетата”, обясни д-р Владимиров, специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишен опит.

Той съветва всяка жена над 35 г., която все още няма деца, да си направи подобен профилактичен преглед. Той ще е от полза и за тези с едно дете, които обаче след време искат да имат още наследници.

„Репродуктивната способност може да се прогнозира до 10 години напред. Това ще е от полза за тези, които отлагат майчинството, своевременно да преосмислят приоритетите си. Ако те узнаят, че могат да заченат по естествен път само още 1-2 години, вероятно ще вземат мерки”, обяснява специалистът.

„При 10 на сто от европейките, в това число и българките, цикълът спира преди 45 години и те вече не могат да имат деца. Причините най-често са наследствено предразположение, оперативно лечение или различни заболявания. Затова именно се правят специфични ултразвукови, хормонални и генетични изследвания, чрез които се оценява така нареченият яйчников резерв, обяснява д-р Владимиров.