Повечето жени поне веднъж в живота си са си боядисвали косата.

Промяната на цвета на косата може да стане по два начина – естествен или химически. Обикновените химически бои са по-агресивни като въздействие, задържат се по-дълго и имат по-активен оцветяващ ефект. Натуралните оцветители са по-щадящи, но по-малко трайни. Те променят цвета на косата за кратко и не твърде силно. За сметка на това могат да подхранят и подсилят косата.

Лайка



Още от древни времена жените използват лайка, за да придадат по-светъл оттенък на косата си. Билката може да ви осигури лек и нежен светъл нюанс. Боядисването става по следния начин: заливате с вряла вода цветове от лайка и ги оставяте да се накиснат за 10 минути (100 гр. цвят от лайка на 300 мл. вода). Отварата се охлажда, прецежда се и се ползва като балсам за коса. За подсилване на изсветляващия ефект можете да добавите 50 гр. кислородна вода (6 %).

Лимон



Лимонът е подходящ за поддържане на цвета и подхранване на светла или изрусена коса. Изплакването с разтвор на лимонов сок (сокът от 1 лимон на 1 литър вода) след измиване придава великолепен блясък на косата. Блондинките обаче трябва да ползват това средство предпазливо, тъй като то има изсушаващ ефект.

Мед



Можете да изсветлите косата си и с мед. Най-подходящ за целта е акациевият. Нанесете и втрийте меда на измита и леко подсушена коса. Излишно е после да покривате главата си с шапка за баня, тъй като това само ще забави реакцията. Просто увийте кърпа около косата си. Така трябва да стоите най-малко 10 часа, след което можете да измиете меда. Изсветляващият ефект се дължи на специално съдържащо се в меда вещество, подобно на кислородната вода, но при това по-щадящо за косата. Впрочем маската с мед не само изсветлява косата, но и отмива пигментите от бои, с които сте се боядисвали преди.

Къна и басма

Къната и басмата са известни още от древни времена и са най-популярните естествени оцветители за коса. Къната представлява прах от стрити листа на алкана с жълто-зелен цвят. Басмата е сивкаво-зелен прах, направен от листа на индиго. Ползвана самостоятелно, къната придава червен цвят на косата, а съчетана с басма – различни оттенъци, от русо до черно. Разтворете 25-50 гр. от праха в гореща вода, така че сместа да е с гъстотата на сметана. Охладете и нанесете върху косата, разделяйки я на малки кичури. Покрийте с шапка за къпане и оставете боята да действа 1-1.5 часа. Интензивността на цвета зависи от продължителността на действие на маската – колкото по-дълго я държите, толкова по-тъмен ще е тонът. Ако искате да постигнете светлокестеняв цвят, смесете къна и басма в пропорции 1:2 и оставете маската на косата за около 30 минути. За да избегнете получаването на червеникав оттенък, добавете към сместа 2 супени лъжици сухи цветове от лайка и забъркайте сместа не с вода, а с горещ и силен черен чай. За черен цвят пропорцията къна-басма е 1:3, а продължителността на действие на маската е около 4 часа. Колкото повече басма добавите в сместа, толкова по-тъмен ще е цветът. Освен оцветяващия ефект къната и басмата са полезни за кожата на глават и корените на косата и стимулират растежа.

Обелки от лук

Светлата коса може да добие ярък златист оттенък с помощта на оцветяване с обелки от лук. Отварата се прави от 30-50 гр. обелки от бял кромид лук. Трябва да ги залеете с 1 чаша вода и да варите 15-20 минути. Прецедете отварата, нанесете я на суха коса и я оставете да изсъхне.