Автор
Woman.bg

Потене, миризма и петна? Как да се преборим с тях

Изпотяването под мишниците е проблем, причиняващ големи неудобства. Особено, когато е съчетан с неприятна миризма.

Нормалното потоотделяне се усилва от физическо натоварване, високи, горещ и влажен климат, пикантна храна, топли напитки, стрес, при затлъстяване, в пубертета и по време на климакс.

Проблемът се задълбочава когато наред с потенето се появява неприятна миризма. Тя е свързана с бактериалното разграждане на потта, в следствие на което се освобождават ненаситени мастни киселини и летливи съединения, които са източникът лошата миризма.

На пазара се предлагат множество продукти за борба с потенето и неприятния мирис, кат о например:



- Дезодоранти, чиято цел е да спрат действието на бактериите, които предизвикват разпадането на секрета на потните жлези.

Към тези дезодоранти се прибавят най-различни екстракти – от цветя, билки, плодове, морски продукти и т.н. Те имат преди всичко противовъзпалително действие, образуват защитна плака (например хитозан) или стабилизират епидермиса (алантоин).

- Антиперспиранти, които работят на принципа да образуват механична преграда за потта. Органичните вещества, които съдържат, закриват отворите на потните жлези.


- Дезодорантите – антиперспиранти са най-разпространеният вид. Те оказват комплексно действие и върху проблема с потенето, и върху тежката миризма на пот. Като прибавим и парфюмна композиция с лек аромат, се получава оптималното и ефикасно средство за борба с неприятната миризма.

Освен в аерозолна опаковка се предлагат и под формата на рол-он и деостик. Ако кожата ви е чувствителна, препоръчителни са дезодорантите без съдържание на алкохол.

Следете и да не оставят бели петна върху дрехите.



Особено неприятен е моментът с петната върху белите дрехи, защото с времето областта под мишниците пожълтява.

Затова можете да изпробвате новият продукт на NIVEA Invisible for black&white.