Скваленът в мъртвите и клетки редуцира озона, който е особено опасен близо до земната повърхност.

Клетките мъртва кожа, които се отделят всеки ден, се смесват и трупат заедно с праха в дома ни.

Звучи противно, но това е един от начините, чрез които въздухът вкъщи всъщност се пречиства, разкрива ново изследване, за което пише сп. "Лайв сайънс".

Мазнината в тях - скваленът (незаменим компонент на клетъчните мембрани, който присъства във всички клетки на организма), "поглъща" замърсителя озон, чиято молекула е изградена от три кислородни атома.

Според изчисленията скваленът намалява нивото на озона в затворените помещения с между 2 до 15%.



Въпреки че високо в атмосферата озонът защитава Земята от опасната радиация, той е вреден, когато е близо до земната повърхност. Там той се образува при реакции между най-различни замърсители - от колите, заводите и др. изтoчници.

Вдишването му може да намали белодробните функции и да доведе до възпаление на обвивката на белите дробове.

Ето защо около 500-те млн. мъртви кожни клетки, които се ръсят от човек всеки ден, все пак влизат в употреба, пишат от vesti.bg

Датски учени събрали прахови проби от повърхности (без подове) в над 500 спални и 151 детски градини в Дания, като анализирали съдържанието на сквален и холестерол, друго мазно вещество, което се съдържа и в кожата. Според анализа обаче този холестерол е далеч по-слаб "почистител".

Други съединения, които съдържат двойни връзки между въглеродните атоми, като олеиновата киселина, срещаща се в някои видове олио, както и по някои гумени или неопренови повърхности, също "поглъщат" азот.

Учените обаче предупреждават, че не бива да спираме да почистваме домовете си от праха, тъй като олющената кожа може да предизвика алергична реакция у други хора или да спомогне за предаването на различни микроби.