Автор
Woman.bg

Как да помогнем на детето да открие идентичността си?

Децата развиват идентичността си, като постепенно научават какво харесват от заобикалящата ги среда, кое обичат, какво ги притеснява и какво ги радва.

За тази цел обаче - както за всичко останало, децата имат нужда от вашата помощ. Основната ви задача е да наблюдавате внимателно поведението на детето, да се научите да го тълкувате и да разбирате настроенията, изборите и предпочитанията му, оставайки свобода за изразяването им.

Всичко в поведението на детето говори за личността, която развива - избора на дрехи, рисунките му, предпочитаните играчки, избора на приятели. Достатъчно е да ги забелязвате и да не забравяте да задавате важните въпроси.

Ако дъщеря ви има неразбираем за вас стил на обличане (появата му при малките дами може да е факт и на 2-годишна възраст), вместо да налагате собственото си разбиране по въпроса, попитайте защо - защо избира това, какво й харесва и т.н. Или пък синът ви предпочита да футбола пред уроците по четене (това, всъщност, не е толкова необяснимо), вместо да се ядосвате, опитайте да разберете какво харесва в играта, защо я обича, какво му дава.

За да дадете правилната подкрепа на детето си - целта на всеки родител, трябва да го познавате и да сте наясно с всеки етап от развитието на личността и интересите му.

Какво може да направите?

1. Следете поведението на детето и го анализирайте.
2. Питайте го защо избира и харесва конкретни неща.
3. Предлагайте избор между дейности, за които знаете, че ще му харесат.
4. Позволявайте му да избира храната и дрехите си (в рамките на разумното, разбира се, поне докато не порасне достатъчно).
5. Одобрявайте собствения му стил, дори и да е различен от вашия.
6. Вслушвайте се в идеите и предложенията му и не налагайте своите.
7. Предлагайте му възможности да открие талантите си - рисуване, музика, спорт пише dete.bg