Психиката също страда от недостига на енергия през пролетта. Авитаминозата е само една от причините за пролетната умора, пише
zdrave.bg
.

Първите месеци на пролетта сe асоциират с обща физическа отпадналост, лесна уморяемост, чести простудни заболявания, нервно изтощение.Упадъкът на силите най-често се свързва с хиповитаминоза, но последните изследвания показват, че при 4 от всеки 5 случая причините са съвсем различни:

Влиянието на лошото време

Промените в атмосферното налягане и температурите, магнитните бури, внезапното затопляне и застудяване предизвикват умора. Не трябва да се забравя, че на организма са необходими не по-малко от 8-9 часа сън, но не повече. Продължителният сън е астеногенен фактор, който засилва отпадналостта и апатията.

За да бъдете здрави и да се чувствате добре през пролетта, не забравяйте, че:

- Ежедневният сутрешен контрастен душ и измиването със студена вода оказват тонизиращо въздействие върху целия организъм.
- Точковият масаж на средната част на кутрето на дясната ръка е много полезен.
- Вечерните разходки по 20-30 минути 2 часа преди сън повишават работоспособността и устойчивостта срещу стреса.
- Можете да се възползвате и от тонизиращите ароматни ефирни масла или отпускащи вани.



Храната също оказва влияние на здравословното ни състояние

Известно е, че организмът се опитва да компенсира сезонния недостиг на сили с повишен апетит и пристрастие към сладките неща. Хранете се 5-6 пъти дневно, но порциите задължително трябва да бъдат малки. Консумирайте повече плодове и зеленчуци. Не си струва да избягвате мазнините, дори да се борите с излишните килограми. През пролетта е полезно да закусвате сандвич с масло, палачинки със шоколад, кашкавал, извара, ядки. Нискокалоричната диета е стрес за организма, особено ако вече сте в плен на пролетната умора.

Вредните навици

Откажете се от пушенето. Никотинът свива кръвоносните съдове, влошава кръвообращението и предизвиква кислороден глад, а като резултат от всичко това настъпва умората.

Отдихът пред телевизора

Работата с компютър, както и почивката пред телевизора бързо уморяват зрението и предизвикват нервно напрежение. Резкият контраст на яркия екран и обкръжаващия мрак е неблагоприятен за очите, затова не трябва да се гледа телевизия без допълнително осветяване на помещението. След като изключите телевизора, погледайте през прозореца навън, а още по-добре е да се разходите преди сън.

Витамините

Не забравяйте приема на витамини. Те са необходими не само за вътрешните потребности на организма. Витамините са силни окислители и са полезни за обезвреждането на всички оцветители, стабилизатори, ароматизатори и т.н., които постъпват заедно с храната. За задоволяване на потребностите на организма от витамини по принцип е достатъчно ежедневно на вашата трапеза да присъстват 5 различни вида плодове и зеленчуци, най-добре с различен цвят.

И накрая..

Малко и за психиката. Променете цвета на дрехите си. Забравете, че черният цвят ви прави най-елегантни – той няма да ви ободри. Дрехите с червен цвят ще ви заредят с енергия, а синьото и зеленото ще ви изпълнят със спокойствие и безгрижие. Бежовата и светлокафявата гама носят усещане за топлина, доверие и дружелюбие.

И най-главното...

Никаква пролетна умора не е страшна за човека, когато живее в хармония със самия себе си и околния свят. Позитивното отношение към всичко укрепва психиката и зарежда с енергия.