Автор
Woman.bg

Десет “женски” въпроса относно контактните лещи

Трябва ли да си свалите лещите в солариума, може ли с лещи да пропуснете слънчевите очила, какви гримове можете да ползвате и замръзват ли лещите през зимата?

Днес отговаряме на най-често срещаните въпроси относно контактните лещи.

Какви лещи има?

Има няколко типа контактни лещи – оптически коригиращи, лечебни и козметични. Последно време особено популярни станаха контактните лещи за корекция на зрението на пациенти с астигматизъм. Според честотата на замяна с нови лещите биват еднодневни или двуседмични, месечни или с по-продължителен срок на годност, например 3 месеца или половин година. Козметичните контактни лещи са доста популярни сред по-младите и биват нюансни или цветни, променящи цвета на роговицата дори при тъмни очи.

Вярно ли е, че с контактни лещи не бива да се ползва грим?

Грим може да се нанася, но само след поставяне на контактните лещи. В края на деня първо се свалят контактните лещи и после се почиства гримът. Не се препоръчва да се слага молив от вътрешната страна на клепача, както и да се ползват прахообразни сенки.

Може ли да не слагам слънчеви очила, ако контактните ми лещи са със защита от UV-лъчи?

Има контактни лещи, които предпазват очите от ултравиолетовите лъчи. Трябва да имате предвид обаче, че лещата покрива малка площ от окото – само роговицата и малко от зоната около нея. Останалата част от окото остава открита. Затова слънчевите очила са за предпочитане във всички случаи.

Трябва ли да си свалям лещите при посещение на солариум?

Няма нужда. Напротив – благодарение на защитните свойства на контактните лещи ползването им в солариума е не само безопасно, но и желателно. За предпочитане е обаче да предпазите и кожата на клепачите си и лигавицата на окото с помощта на специални защитни очила.

Може ли да се носят лещи в студено време?

Студът не е противопоказание за носенето на контактни лещи. Повърхността на окото има постоянна температура от около 35 градуса по Целзий, освен това окото е частично покрито от клепачите и миглите. Точно затова лещата не се деформира от студа и не губи свойствата си.

Може ли да нося лещи по време на тренировка?

Да, лещите са много удобни за спортуване! При това се разрешават всякакви типове тренировки – фитнес, бягане, волейбол и т.н. При посещение на басейн обаче е най-добре да ползвате еднодневни контактни лещи и веднага след приключване на тренировката да ги смените с нови. При плуване с контактни лещи се препоръчва също така да носите очила за плуване.



Мога ли да карам кола с контактни лещи?

Контактните лещи са много удобни при шофиране, тъй като не изкривяват изображението и не стесняват кръгозора за разлика от очилата. С лещи можете спокойно да гледате в страничните огледала, таблото и огледалото за обратно виждане. Затова често се препоръчва шофьорите да ползват именно контактни лещи.

Вярно ли е, че не бива да се спи с контактни лещи?

Има видове лещи, с които може да се спи. Направени са от силикон-хидрохелиев материал, благодарение на който не спират достъпа на кислород до повърхността на окото. Добре е обаче да се консултирате с очен лекар, преди да пробвате да носите лещи цяла седмица без прекъсване. Има редица противопоказания, според които на някои пациенти не им се препоръчва да спят с лещи. Във всички случаи е най-добре да сваляте лещите преди сън, за да избегнете евентуални неблагоприятни реакции.

Вярно ли е, че при слабо влошаване на зрението е по-добре да не се носят очила и лещи, за да “работи” окото?

Това изобщо не е вярно. Напротив, зрението ще продължи да се влошава, ако не носите нито лещи, нито очила. Ако зрението ви не е идеално, задължително се изисква пълна корекция на диоптъра в зависимост от отклонението от нормата. Ако човек не вижда добре и не коригира зрението си, му се налага постоянно да си напряга мозъка и да примижава, което може да доведе до по-нататъшно влошаване на зрението.

Вярно ли е, че е най-добре да се редуват очила и контактни лещи? Например вкъщи да се носят очила, а на работа – контактни лещи?

Да, вие сами можете да определите как се чувствате по-удобно – с редуване на лещи и очила или с носене на лещите през целия ден. В редица случаи обаче постоянното носене на контактни лещи е нежелателно, например при инфекциозни простудни заболявания. Затова задължително трябва да разполагате за всеки случай и с очила.