Прах. Тя се носи мързеливо из слънчевите лъчи, пада меко върху повърхностите и се оплита с други мистериозни компоненти, за да създаде огромни кълба под дивана.

Но откъде идва тя и вредна ли е за нас?

Изненадващо е, че повечето прах идва отвън и невинаги е толкова безопасна, колкото си мислим. Над 60% от домашната прах идва отвън, според проучване на учени от Аризона, наречено „Миграцията на замърсена почва и въздушно преносими частици към домашната прах”.

В проучването специалистите отбелязват, че домашната прах се състои от смес от мъртви кожни клетки, фибри и власинки от мебелите, както и други, дошли отвън, замърсители. Те могат да съдържат олово, арсеник и други потенциално опасни субстанции, които идват от почвата и външния свят. Те са особено опасни за децата, които си играят на запрашения под и слагат играчки и други предмети в устата си.

За щастие, има един страшно лесен начин да намалите количеството прах вкъщи. И той не означава повече време в чистене.

Събувайте се преди да влезете вкъщи и така няма да внасяте мръсотия отвън.

Освен това, друго решение за вече замърсените повърхности са микрофибърните кърпи. Те са екологично чисти, защото намаляват нуждата от препарати и хартиени салфетки, а премахват изцяло прахта, алергените и бактериите.

За да почистите прахта от пода си купете добра прахосмукачка. Самото всмукване понякога не е достатъчно да премахне прахта от килима, затова използвайте изправена прахосмукачка с накрайник за килим. За дърво, плочки и винилови подови настилки, използвайте прахосмукачка без накрайник, защото той може да вдигне прахта вместо да я изсмуче.