Коликите обикновено засягат бебчетата през първите им три-четири месеца. Причините за тях се смята, че могат да се дължат на чувствителността на храносмилателната система на бебчетата към новата околна среда. Факторите засега са само предложения и няма нищо сигурно.

Дори и да изглежда, че бебето страда от силни болки, защото плаче, учените вярват, че коликите нямат общо с болките. Но безспорно рекцията, която бебетата правят като си прибират крачетата близо до коремната област, почервеняват и плачат сърцераздирателно е тревожна за родителите.

Тъй като всички причини за коликите не са известни, все още няма ефективно лечение, което завинаги да отърве мъничетата от този проблем. Има определени неща, обаче, които могат да ви помогнат да успокоите бебчето. Ето някои от хитринките, които ще ви помогнат:

- Бебето ще се успокои ако го вземете и го сложите на ръцете си, така че коремчето му да почива върху тях. Трябва да е заело поза с крачетата около едната страна на ръцете ви, коремчето на предмишниците ви, а главичката му трябва да е на дланта ви. Подсигурете тази поза като го придържате с другата си ръка и започнете да се разхождате наоколо. Бебето постепенно ще спре да плаче и по този начин ще се отърве от газовете.



- Дръжте мъничето в изправена позиция по време на хранене, за да намалите количеството въздух, което то поглъща.

- Потупвайте го леко по гръбчето, докато го държите в изправена позиция, за да се оригне. По този начин, бебето ще се отърве от въздуха, който е погълнало.

- Опитайте да смените марката храни, ако бебчето плаче след всяко хранене. Тази, която използвате може да не му допада и да му причинява газове.

- Изключете от диетата си всякакви неподходящи храни, които могат да се предадат на бебето, докато кърмите (краве мляко, например). Това с млякото все още не е доказано, но учените вярват, че има връзка между коликите и кърмещите майки, които пият краве мляко.

- Опитайте да разсеете бебето, като включите прахосмукачката или миялната машина. Мъничетата обичат звука, който произвеждат тези електроуреди и изглежда се успокояват от него.



Най-добрият съвет за родители, които се притесняват заради коликите на бебчетата, е да намерят подкрепа и съвети от роднините си. Плачещите бебета могат да са много изтощителни за майките, особено когато не могат да ги успокоят, така че не се притеснявайте да потърсите помощ от най-близките си роднини или приятели.

Ако бебето ви претърпява загуба на тегло или нещо друго, което не ви се вижда нормално, незабавно посетете педиатъра си за помощ и съвети.