Домашните любимци са много важни от гледна точка на пълноценното израстване на децата. Освен, че те се научават на безусловна любов, благодарение на животните децата разбират какво е отговорност и уважение.

Следващите няколко съвета от ezine.bg биха позволили да покажете на детето си как да бъде отговорно и обичащо животните.

1. Премерете точното количество на храната за животното, след което дайте на детето да я изсипе в купата на любимеца. Ако детето вече е поотраснало, можете да го научите как да премерва грамажа на храната. Забранете на малките да хранят животните с „човешка” храна. Обяснете им, че шоколадовите изделия и повечето плодове могат да са отровни за животните, както и някой растения и продукти за почистване.

2. Настоявайте детето да проверява редовно и да се уверява, че животното има достатъчно вода в купичката.

3. Канете детето да идва с вас, когато разхождате любимеца. Ако например детето ви е достатъчно голямо, а кучето послушно когато е та повод, му позволявайте от време на време да поема контрол над животното.

4. Позволете на детето да участва в къпането и почистването на любимеца. Детето може да помага и в държането на животното, по време на почистване или даване на противопаразитно хапче.

5. Научете малките как да играят безопасно с домашните любимци. Никога не им позволявайте да ги нараняват. Също така им покажете как правилно да ги държат, или ако децата са по-големи, как да ги вдигат, ако се наложи.

6. Взимайте децата с вас, когато отивате до ветеринарния магазин или лекар.