Пролетно време на всички ни се иска нещо ново, включително и в домашната обстановка.

С помощта на нашите съвети ще можете да придадете нов облик на жилището си без излишни харчове. Не е нужно да прибягвате до крайни мерки като ремонт или разместване на мебелите. Атмосферата могат да променят и съвсем малки детайли.

Завеси, пердета…

Можете да постигнете усещане за “нов” интериор със смяна на стила и дизайна на пердетата. Първо махнете тежките и прашни завеси, прикриващи изгледа от прозореца денем и нощем. Нека лекият пролетен вятър поклаща леки пердета от тюл, органза или воал. Украсете пердетата с няколко ярки пеперуди, направени от пера – такива ще намерите във всеки един цветарски магазин. Завържете красиво пердетата с контрастна копринена панделка или пъстър шал. Окачете на корниза нанизи от прозрачни мъниста в различен цвят – нека светлината се пречупва през тях и изпълни дома ви със слънчеви зайчета.

Имате светли многослойни пердета с плисе? Сменете ги бързо с модерните през този сезон завеси от дънков плат с капси и метални закопчалки. Имате кадифени завеси с копринени ресни? Сменете ги с нежен “намачкан” батист с щампи на цветя или пъстри завеси от кръпки, изработени в стил печуърк.



Героинята на Рейчъл Уайз от “Lovely bones” сигурно щеше да се пребори по-лесно с депресията си, ако беше сменила невзрачните си пердета, баналните тапети и нелепия полилей.

Пролетен цвят



Пролетта е изпълнена с цветове, но оттенъците й са нежни и прозрачни. В дома ви обстановката също не трябва да е “крещяща”. Яркият интериор има празничен вид, но бързо уморява очите. Оставете в стаята един цветен акцент, например около дивана. “Преоблечете” възглавниците – в десена на новото ви перде или пък просто с ярки цветни калъфки. Оранжево, розово, светлосиньо – с тези цветове домът ви ще заприлича на цветна леха. Новите калъфки можете лесно да направите сами, а ако имате деца, възложете им задачата да украсят възглавниците. Дайте им за целта мъниста, копчета, парчета плат, дантели, панделки и текстилни бои и ги оставете да творят.

Контраст



Ако имате време и възможност, пребоядисайте една от стените в контрастен цвят. Така тя ще се превърне в акцент на интериора, на нея можете да закачите пана от сухи цветя, колекции от картички, картини и т.н. За всеки един интериор подходяща украса са черно-белите снимки с различни размери – снимки на кинозвезди, ваши снимки и др. Не случайно се завръща и модата на фототапетите. Те със сигурност ще променят до неузнаваемост интериора ви, независимо какво ще залепите – градски пейзаж, снимка на зелени поля или изглед към тропическата джунгла.

Цяла градина на перваза на прозореца



Поставете на масичката в хола ярък поднос, напълнен с прозрачни камъчета и малки украсени с панделки саксии с ярки цветя. Или пък вземете стар порцеланов чайник и посадете в него зелена трева и нарциси – този необичаен букет ще ви радва всеки ден и ще впечатлява гостите ви. На перваза на прозореца пък можете да си направите малка градина с лук, магданоз, копър, босилек и т.н. Дори разсадът ви за домати може да стане украса на интериора.

И нека домът ви се изпълни с пролетно настроение и много цвят!