Рибата може да ви помогне да ви върви „по вода” - да не се притеснявате за здравословни проблеми и да нямате и капка стрес в тялото си!

Трябва да сте наясно как да се храните правилно, затова подбрахме 5 причини да изберете този най-здравословен тип месо.

Съществуват и причини да не предпочетете рибата: може би яденето й ви се струва трудно заради костиците или пък не можете да измислите подходяща рецепта, или както някои хора, просто не харесвате миризмата!

1. Полезна е за мозъка. Ще бъдете по-умни и бързомислещи. Тайната се крие в омега-3 мастните киселини, които оказват полезно действие върху функциите на мозъка и помагат за концентрацията. Паметта ви става по-силна и значително се намалява риска от умствени заболявания, но само ако ядете риба поне 2 пъти седмично.

2. Рибата се бори с „лошия” холестерол и предотвратява сърдечните заболявания. Чрез серия експерименти, учените доказаха, че яденето на риба поне 3 пъти седмично намалява шанса за сърдечни заболявания, причинени от високото ниво на холестерола или от високо кръвно налягане. Това се дължи главно на омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата.

Риби, богати на омега-3, са сьомгата, рибата тон, сардината и пъстървата, но като цяло няма риба, която да не е полезна за сърцето. Други полезни свойства на омега-3 е, че намаляват риска от атеросклероза, вентрикуларна аритмия и високо кръвно налягане.

3. Консумацията на риба по време на бременност помага за развитието на мозъка на бебето. Една бременна може да консумира поне 340 грама риба или морски деликатеси седмично. Група американски експерти препоръчват жените да ядат риба и морски деликатеси, тъй като те допринасят за умственото развитие и моторните способности на детето, но също така предотвратяват следродилната депресия у майките.

4. Предпазва от Алцхаймер – в изследване от 2010 година, учените доказват, че някои храни могат да намалят риска от това заболяване и че една от тези храни е рибата.

5. Намалява риска от рак на правото черво с почти 40% – изследването от 2010 година разкри и способността на рибното месо да предотвратява появата на рак. Учените провели експеримент с 1800 души, който доказал, че рискът от рак е почти 40% по-нисък при тези, които се хранят с храни, богати на омега-3 мастни киселини (най-вече риба). Можете да се възползвате от това й свойство и да консумирате риба поне 2 пъти седмично.