Дори да обичате косата си, това не значи, че тя винаги отвръща със същото.

Предлагаме няколко съвета как да се справяте със сезонните й прищевки.

Много от нас мислят, че лятото е най-тежкото време за нашата коса, тъй като тя е подложена на силна слънчева светлина, хлор и солена вода, а дори и няма да споменаваме за ефектите от влажния въздух.

Но и зимата си има своята лоша слава – студът, вятърът, шапките и сухите затоплени помещения водят до липса на блясък, начупване и пърхот.

Как да се справим със сухата и белеща се кожа на главата?

Промяната на времето може да предизвика белене на кожата на главата. През зимата въздухът не е така влажен, така че кожата ви се изсушава.

Ако беленето е интензивно и е придружено от други симптоми (които ще споменем по-долу), може би имате пърхот. В такъв случай ще трябва да смените шампоана си с такъв, който лекува пърхота.

Повечето съдържат цинк или сяра, които имат антибактериално действие и освобождават фоликулите от струпванията и премахват мъртвите клетки за няколко седмици.

Ето и някои неочаквани признаци, че имате пърхот:

-Косата ви изведнъж губи обем

Пърхотът задържа мазнина около корените, така че косата ви може да не изглежда така здрава и жизнена.

-Лицето ви е ужасно сухо

Ако някои места, като Т-зоната, преди са били мазни, а сега са опънати от сухота, вероятно и скалпът ви е дехидратиран и може да започне да се бели.

-Забелязвате зачервяване или обриви по други части на тялото си

Ако имате подутини на раменете или краката си, кожата ви може би имате алергична реакция и е вероятно да ви се появява пърхот.