Днес ви предлагаме една детайлна рецепта затова как да си направите вкусен чийзкейк от извара у дома.

Необходими продукти за тава с диаметър 26 см.:

За тестото:

* 200 гр. брашно
* 1/2 чаена лъжица бакпулвер
* 80 гр. пудра захар
* 1 жълтък
* 100 гр. студено краве масло

За плънката:

* 1/2 лимон
* 100 гр. размекнато краве масло
* 150 гр. захар
* 750 гр. обезмаслена извара
* 100 гр. крема сирене
* 3 яйца
* 50 гр. нишесте
* Щипка сол и пакетче ванилия

Приготвяне на тестото:



Изсипете бакпулвера в брашното и го просейте през сито. Добавете нарязаното на парчета масло, жълтъка и пудра захарта. Омесете тестото, оформете го на топка, увийте го в домакинско фолио и го приберете в хладилника за 30 мин.

* Намажете тавата с краве масло или маргарин. Разстелете тестото по дъното и оформете ръб с височина 2 см. Набодете тестото с вилица.

* Изпечете го в загрята фурна на 180 градуса за 15 минути.



Приготвяне на плънката:



* Измийте лимона и настържете кората му. Отделно изстискайте сока. Разбъркайте омекналото краве масло със захарта, добавете в сместа изварата и крема сиренето, както и лимонената кора и сока. Разбъркайте да състояние на еднородна маса и оставете в хладилника за 30 мин.

* Отделете белтъците от жълтъците. Добавете към трите белтъка онзи, който е останал от тестото, подправете с щипка сол и разбийте белтъците на пяна.

* Разбийте с вилица жълтъците и нишестето.

* В охладената изварена смес добавете постепенно жълтъците с нишестето, а после внимателно разбъркайте и с разбитите белтъци.

Финалният етап:



* Изсипете готовата плънка върху изпечения блат и я заравнете. Пече се в загрята фурна 50-60 минути. Готовият чийзкейк трябва да изстине в същата тава и чак после да се извади.

* Преди сервиране посипете с пудра захар.