Автор
Woman.bg

Кои съставки в козметичните средства възпират стареенето

На пазара определено вече има ефективни средства за поддържане на кожата, което ни натякват не само производителите на козметика и рекламите им, но и специалистите в областта на козметологията и дерматологията.

Този факт потвърждават и редица жени, които са намерили балансиран продукт за поддръжка на кожата си. Ако все още търсите подходящия продукт за себе си и особено ако имате нужда от средства за подмладяване и предотвратяване на възрастовите промени, тази статия ще ви бъде от полза. И така – какво трябва да съдържа едно козметично средство, за да направи кожата ви по-млада от вас самите?

1. Витамин С

Витамин С е едно от веществата, които са като “момче за всичко” що се отнася до грижите за кожата. Голяма част от клиничните изследвания отбелязват следните ефекти от прилагането му върху кожата:

- подобрява синтеза на колаген, който прави кожата по-плътна. Това намалява или елиминира бръчките.

- действа като антиоксидант. Това намалява вредното влияние на свободните радикали върху кожата и повишава устойчивостта й на слънчева светлина. Защитните кремове срещу слънце с витамин С са по-ефективни.

- повишава ефективността на витамин Е, който играе важна роля в свързването на клетките.

- освен това витамин С е и ефективно антипигментиращо средство.

- подобрява състоянието на кожата след изгаряне на слънце.

Внимавайте! Ако концентрацията на витамин С (L-аскорбинова киселина) е твърде висока, кремът ще се окислява и ще стане неефективен или дори опасен.



2. Витамин Е

Витамин Е, също като витамин С е много ефективен антиоксидант. Той влияе благотворно на защитата на клетъчните мембрани, както и на връзките между тях, които запазват необходимото ниво на влажност в кожата. В anti-age козметиката витамин Е предпазва от възникване на пигментни петна и стрии. Той повишава естественото овлажняване на кожата и спомага за запазване на правилното функциониране на клетките.

3. Ретинол

Вещество от разреда на ретиноидите – т.е. производни на витамин А. Други ретиноиди са ретинилът, палмитатът, третиноинът и т.н. Много от тях се прилагат само по лекарско предписание. В козметичните подмладяващи продукти обаче най-често се използва ретинолът, който през последните години е същинска находка в anti-age козметиката. Обхватът му на действие е наистина впечатляващ:

- засилва кръвообращението в клетките, което прави кожата по-гладка и ярка.

- възстановява връзката между клетките на епидермиса, както и колагеновите връзки. Освен това заздравява капилярите, в резултат на което бръчките намаляват, а цветът на кожата се подобрява.

- нормализира дейността на мастните жлези и вследствие на това свива порите.

- стимулира отделянето на колаген, който уплътнява кожата и прави епидермиса по-стегнат и еластичен.

Внимавайте! Трябва да държите на тъмно и херметично затворени опаковките със средства, съдържащи ретинол. Под въздействие на светлина веществото става нестабилно. Друго неудобство – ретинолът е неприемлив за някои хора. Въпреки че се понася добре от повечето, при други може да предизвика дискомфорт, дразнене и алергии. Ако решите да включите в грижите за кожата си продукти с ретинол, направете го постепенно, за начало само през ден-два. Освен това имайте предвид, че ретинолът повишава чувствителността на кожата към слънчева светлина – най-добре ползвайте нощни кремове с ретинол. Според някои изследвания ретинолът не е препоръчителен за бременни, тъй като вреди на плода.



4. Хидрохинон

Открит е през 1930 г., често го окачествяват като избелващо средство за кожата. Всъщност хидрохинонът не избелва пряко кожата, а въздейства на фермента, който отговаря за отделянето на меланин (кожен пигмент). От 30-те години насам са произведени редица средства за избелване на кожата, но много козметици все още смятат хидрохинона за еталонно средство за лечение на излишна пигментация.

Внимавайте! Засега не е нито потвърдено, нито опровергано, че веществото може да има канцерогенен ефект. Доказано е обаче, че употребата на хидрохинон за кратък период от време (до 6 месеца) е безопасна.

5. Алфа хидрокиселини (AHA)

Когато се говори за AHA, най-често се имат предвид ябълковата, бадемовата и гликоловата киселина, които през последните години стават все по-популярни заради благотворното им влияние върху увредената от слънчевите лъчи кожа.

AHA обикновено се извличат от мляко или плодови захари. Алфа хидрокиселините имат действието на скраб, който ексфулира старите и увредени клетки. Това заздравява кожата и й позволява да се обновява, стимулирайки растежа на нови клетки на мястото на мъртвите. Според изследванията козметичните средства с AHA са полезни при проблеми след излишно излагане на слънце (бръчки, пигментни петна, груба и суха кожа). Видим ефект се наблюдава след неколкомесечна ежедневна употреба на въпросните препарати.

Внимавайте! Основният страничен ефект на AHA-киселините е раздразването на кожата. Освен това гликоловата киселина може да образува петна по кожата на по-мургави хора. Затова по-добре наблегнете на бадемовата или ябълковата киселина – те са много по-безопасни за хора с по-тъмна кожа. Освен това AHA-киселините повишават чувствителността на кожата към слънчевата светлина, затова е задължително да се комбинират с кремове за защита от ултравиолетови лъчи.

Препоръчително е концентрацията на AHA-киселините в козметичното средство да не надвишава 4 %. По-високите концентрации се използват само в козметичните салони при химически пилинг, който се провежда под наблюдение на специалист!

Очаквайте продължение