Автор
Woman.bg

Подгответе тялото си за бебче. Отсега! - II част

Продължение.

По-полека с морските деликатеси

Месото на акулата, рибата меч и скумрията обикновено съдържа високи количества живак, който се свързва с безплодието, помятането и уврежданията по рождение. Пречистването на организма от живака, който сте поели, може да отнеме повече от година, затова избягвайте тези риби доста преди момента, когато ще сте готова да заченете. Разбира се, не се отказвайте напълно от рибата - в нея има изобилие от протеини и други важни вещества. Просто два пъти седмично се придържайте към хапването на бедни на живак храни, като скариди, сьомга и риба тон.

Разберете дали майка ви не е имала проблеми със зачеването

Може би не сте наследили от майка си единствено нейните сексапилни извивки. Болестите, предизвикващи безплодие, като ендометриозата, синдрома на поликистозния яйчник, маточните фиброиди и ранната менопауза, имат силно наследствено възприемане. Ако знаете дали някой в семейството ви е засегнат, ще можете да потърсите лечение преди да откриете, че не можете да заченете или износите бебе.

Хубавото е, че не трябва да се притеснявате, ако майка ви е помятала. Повечето спонтанни аборти са случайни и се случват на жени от всякакви възрасти, така че няма генетично предразположение.

Не се притеснявайте, ако взимате противозачатъчни

Съществува един мит, според който ако взимате орални контрацептиви 4 години подред, ще ви е по-трудно да забременеете, когато спрете хапчето. Не го вярвайте. Противозачатъчните хапчета нямат негативен ефект върху бъдещото забременяване. Повечето жени, които са имали редовен цикъл преди да започнат хапчето, ще могат да заченат веднага след като го спрат, а ще им дойде 1-3 месеца след спирането.

Внимавайте с биологичния часовник - особено, ако сте над 35

Добра идея е да отлагате раждането на деца за момент, когато ще се чувствате готови. И все пак, не отлагайте прекалено дълго. Без значение колко здравословно се храните или колко често ходите на йога, биологичният ви часовник продължава да тиктака. Всяка жена се ражда с около 1 млн. яйцеклетки, но с годините броят им намалява и докато навършите 30 ще са ви останали около 30 000.

Същевременно рискът от помятане и генетични увреждания, като синдрома на Даун, се увеличава с възрастта. Според Американската Асоциация по Фертилността, Жените под 30 имат 25% възможност да забременеят при всеки цикъл. Докато навършим 40, възможността е едва 5%.