Може би си мислите, че на него не му пука с какъв парфюм сте? Помислете пак. Дори не подозирате какви невероятни усещания им носи вашия парфюм.

Вие най-добре знаете какво му въздейства –дантелено бельо, палави СМС-и, кокетно отмятане на косата ви…

Оказва се обаче, че парфюмът ни също може да сблазни един мъж.

Няма съмнение, че обонянието е мощен инструмент - носът ни може да улови и разпознае над 10 000 различни миризми. Значи ли това, че той ще си легне с вас заради букета от аромати, който сте си сложили? Всъщност...да!

Анкета, проведена с 463 мъже доказа това и други вълнуващи неща. Според д-р Алан Хърш, директор на Чикагската фондация за лечение на вкуса и обонянието, ароматите възбуждат мъжете на едно много първично ниво.

„Приятните миризми могат да стимулират части от мозъка, пряко свързани с нагона” - обяснява той. А това може да предизвика разни палави мисли.

Ето какво споделя и един от участниците в анкетата: „Ужасно съм привлечен към гаджето си, когато си е сложила онзи парфюм. Слага си го, когато излизаме през уикенда и дори най-слабия намек за него ми напомня за нея, с обувките на токчета, червеното червило и прилепналите дънки.”

84% смятат, че парфюмът има силата да ги възбужда

Изненада! Сладките аромати са получили най-висок вот сред анкетираните. Според д-р Хърш, причината е в това, че мъжете свързват тези аромати с дълбоките емоционални желания.

„Сладките и апетитни миризми са нещо познато. Когато ги помиришат, мъжете си спомнят за детството и така у тях възниква чувство на сигурност и така по-лесно показват привързаността си.” С други думи сладките нотки на парфюма подсъзнателно карат мъжете да се отпуснат.



„Приятелката ми си слага ванилов аромат, смесен с бадем и това винаги ме кара да се чувствам щастлив, отпуснат... и възбуден! – признава друг анкетиран.

Парфюмът му дава още една причина да иска да ви покори. И все пак, придържайте се към по-фините парфюми, вместо към някой с аромат на понички, например. Или изберете нещо със сладка основа, което е смесено с други съставки, които мъжете обожават. Според анкетата 27 % предпочитат плодови нотки, а 18%-цветя.

36% признават, че изкусителните аромати ги подлудяват на първа среща

Вече е поразен от външния ви вид, но когато добавите към него и парфюм, това показва, че сте направила нещо специално. „Така ароматът може да подсили чувствата и емоциите” - твърди д-р Хърш.

Ето какво споделя друг участник в анкетата: „Когато срещнах бъдещата си съпруга за първи път, не хлътнах кой знае колко, защото тя изглеждаше тиха и сдържана. Когато улових аромата на екзотичния й парфюм на Gucci, обаче, изведнъж всичко се промени - видях нейната секси, предизвикателна страна и страшно ми хареса.”



Поуката е да се отпуснете и да експериментирате с различни аромати, когато сте в подходящо настроение.

81% смятат, че парфюмът може да направи една жена по-привлекателна

Още от Каменната ера, човешкият мозък винаги е преценявал потенциалните си половинки въз основа на миризмата, обяснява д-р Хевилънд-Джоунс, професор по психология в Университета Рутгерс, Ню Джърси.

Тялото излъчва миризми, които ни подтикват да се насочим към някой партньор. Затова не бива да прекаляваме с парфюма- само едно леко пръсване е достатъчно, за да се смеси с естествения ви аромат.

„Когато помирисах цитрусовия парфюм на приятелката си, докато гледахме залеза на плажа, ми се прииска да се приближа до нея, защото миризмата беше така опияняваща. Не можах да се преборя с желанието да се натискам с нея, затова зарязахме плажа и отидохме към спалнята да се позабавляваме” – разказва анкетиран.



Понякога малко пот помага да отприщите потенциала си да го съблазните. „Когато съм на късно вечерно парти и танцувам, понякога става доста горещо и запотено,” – споделя друг участник в анкетата – „Веднъж усетих Glow на Джей Ло върху едно момиче и след това исках само да купонясвам близо до нея...цяла нощ.”

Можете да го насърчите и той да се поизпоти. Проучвания показват, че химикалите в мъжката пот стимулират либидото на жените (нищо чудно, че мъжете ни се струват толкова секси след тренировка).