Борбата за надмощие между водата и пясъка започнала преди хиляди години и все още продължава по атлантическото крайбрежие на Аквитания, в югозападна Франция.

Идеално гладък плаж, простиращ се върху 250 километрова ивица. В продължение на хиляди години морските течения отлагали пясъка по бреговете.Той бил навяван в дюни от вятъра и така била създадена необикновената дюна Пила, намираща се срещу нос Фере, в залива Аркашон, на 60км.от френския град Бордо.

Тя е дълга 2,7 км., широка е 500м., а с височината си от 110м. е най-високата подвижна дюна в Европа и е поставена под специална защита като изключителен природен феномен.

Всяка година дюната се движи с около 5м. навътре в сушата. Имало е периоди, когато дюната се измествала навътре в сушата с 20м. на година.

През 1855 г. тя била висока 35м. Само за 150 год. утроила височината си. През годините дюната била известна под различни имена: Саблони, Гран Тюк, Грав. Все още доста разпространена е с името Пилат. Лу Пилат е било името с което е записана в историята през 1484 г.

Няколко пътеки водят до върха на дюната. Някои са с дървени стъпала, а други са трудни пътеки през пясъка.



Въпреки това изкачването си заслужава, тъй като от върха се разкриват прекрасни гледки към Атлантическия океан и плитчината Арген, която след отлив е с размери 4 на 2 км., а също и панорамна гледка към залесената борова гора във вътрешността на сушата.

Дюната е място на което се практикуват и други адреналинови спортове.