Хотнишки водопад е едно от местата, които доказват огромното природно богатство на България.

Не бива да оспорваме факта, че нашата страна е уникална и имаме толкова природни красоти, които тепърва ще откриваме.

Макар и не особено голям, Хотнишки водопад е един от най-красивите, които може да се видят в северната част на България.

Използвайте хубавите есенни дни и избягайте от шума и напрежението на големия град, за да се потопите в спокойствието и приятните звуци на падащите води.

Хотнишки водопад е не много голям естествен природен оазис, разположен само на 14 километра от старопрестолната столица Велико Търново и нейния символ – крепостта Царевец. До Хотнишкия водопад най-лесно може да се стигне по главния път София - Варна. На излизане от Велико Търново след около 8 километра при бензиностанцията на "Лукойл" има отбивка вдясно за село Хотница.

От самия паркинг започва и екопътеката, която отвежда до природната забележителност на село Хотница.

Хората, решили да се насладят на това пленително кътче използват полянката край водопада за почивка и пикник, а разходката по дългата километър и половина екопътека дава възможност за невероятно изживяване минавайки покрай причудливи скални образувания и стари каменни тунели, по които някога е текла вода.

Продължавайки по малките мостчета се стига и до самия извор дал името на водопада – Кая Бунар. Ако сте решили да се насладите на красивата българска природа Хотнишки водопад- Кая Бунар е сигурен начин да го направите и да останете очаровани от великолепието и пленителността на България.



Друга забележителност, сътворена от природата, която се намира в близост до Хотнишкия природен феномен е каньонът на село Емен, където също има екопътека.

Самото село Хотница е доста атрактивно с това, че в последните години тук се заселват доста чуждестранни семейства – предимно англичани. Местните жители се шегуват, че нищо чудно в скоро време чужденците да станат повече от българите, които живеят в Хотница.