Здравейте!

Разведох се преди 2г. Стана изведнъж и бързо - съвсем неочакванно за мен, не успях да разчета знаците й от последните месеци... Много тежко го преживях, но съм горд и не го показвам... С нея не поддържам никаква връзка, а за детето контактувам с майка й. На няколкото й СМС-а отговарях хладно, не приех приятелството й във Фейсбук, а същевременно страдам по семейството си... Посъветвайте ме как да се държа за в бъдеще, как да я забравя или да се опитам да си я върна......

Здравейте,

Обикновено мъжете разбират, че имат проблеми в семейство, когато жената тръгва с куфарите през врата… И почти винаги остават много изненадани, че нещо във връзката им не е било наред.

При раздяла мъжете страдат повече. Ние сме жени, имаме възможност да си изплачем всичко, да споделим с приятелката си, съвсем открито да си изживяваме депресията, докато вие сте мъже и дори да искате не го правите. Всичко преживявате вътре в себе си.

И затова, „лечението” на мъже след раздяла винаги отнема повече време. Вие сте вътрешно по-фини и по-нежни от жените.

Това, че в момента се правите на силен е губеща стратегия и за Вас, и за жената Ви и най-важното - за детето ви!

Според психолози, както и според моя практически опит, децата израстнали с разведени родители по-трудно изграждат своите отношения и са склонни по-често да стигат до развод.

Но това се случва, не защото родителите живеят разделени, а защото нямат нормална комуникация помежду си. А когато родителите, въпреки, че не живеят заедно, проявяват уважение един към друг, тогава детето израства като дете от щастливо и хармонично семейство.

Имайте го предвид! Това се отнася до детето Ви!

Ако Вашата съпруга няма друг мъж в живота си, имате доста голям шанс да си я върнете обратно. Все пак сте баща на детето й и винаги ще имате предимство пред всички останали.

Поговорете с нея. Разберете защо си е тръгнала от Вас. Излезте на съвсем неангажираща вечеря или разходка. Щом е решила да си тръгне, трябва да има доста сериозна причина за това.

Но преди да направите каквото и да било, помислите какво наистина искате от нея. Ако искате да сте заедно – борете се! Покажете й своята любов, но така, че тя да я разбере и оцени.

Има 5 езика на любовта: Първият се отнася до това да покажете одобрение и подкрепа; Вторият, да изградите качествено общуване, диалог; Третият съветва да подарявате мънички, но очарователни подаръчета, които знаете, че ще хареса; Четвъртият изисква да се грижите за нея и да й помагате във всеки момент, когато има нужда и Петият се свежда до физическата близост – докосване, галене, прегръдка и пр.

Ако пък и двамата решите да си останете приятели, направето го! Запомнете, че ако не приключваме взаимоотношенията си с хората хармонично, сме обречени да изживяваме един и същи сценарии всеки път, с всеки нов партньор.

Сега е важно да й простите… Трудно е и причинява болка, но това е път към спасение. Отдайте прошка и благодарност за всичко, на което Ви е научила и което Ви е дала през годините.

Често след раздяла или някакви криза човек има възможност да заживее нов живот и е напълно възможно това да е Вашият шанс да се промените.

Не забравяйте, че думата криза, в превод от китайски, означава възможност.

Ако искате и вие да зададете своя въпрос, пишете ни на sex.uroci@woman.bg

Всички материали от рубриката "Секс уроци" можете да видите тук.