Днес ще обърнем внимание на храмовият комплекс Каджурахо в Индия. Наричат храмовете в Каджурахо – "Храмовете на Кама сутра”.

Каджурахо (Khajuraho) е селище в Индия, намиращо се на около 600 км на североизток от столицита Делхи. Обявено от ЮНЕСКО за част от световното богаство, всяко година е атакувано от тълпи от туристи. Основната атракция е групата от средновековни Хинду и Джайниски храмове, известни със своите еротични склуптори.

Всяка стена, фасада, колона, пролок от храмовете са покрити с исторически и митични персонажи, и често на тези картини са изобразени открити сцени на любов. Интригуващи са сцените от Кама Сутра във всевъзможни пози, има сцени на групов секс и зоофилия.



Храмовете в комплекса са издигнати между 950 и 1050г. по време на империята Чандела. От 85 храма до сега са оцелели само 22. Името на селището произлиза от дървото Каджур (вид фурма), срещащо се в изобилие в района.

Отделните храмове са посветени на различни божества. Преобладава възхвалата на насладата от живота и на прелестите на жената. Хоризонталните пояси от резба върху камък представляват плетеница от богове и богини, красиви нимфи и придворни, дракони, съблазнителни земни жени, любещи се двойки, фигури на слонове и коне. Всичко е направено с изключително майсторство.



Една от теориите за построяването на комплекса е тази, че по време на династията Чандела особено популярна била доктрината Тантра, която възвеличава жената като източник на живота. Тантра е антитеза на аскетизма и според нея за човешката жизненост са особено важни любовните наслади.