Консумирането на богати на витамин C плодове и зеленчуци може да предотврати и помогне при повечето проблеми с венците – много от които се получават от преумора на организма, стрес или неправилна захапка.

Древните, естествени методи за лекуване на възпаления на венците са ефективни и днес и са доста лесни за приложение.

- Каквито и проблеми да имате с венците и устната кухина, вземете една супена лъжица мед и го размажете хубаво по болното място. Задръжте малко така, после може да изядете меда.


- Хо Ку точката е разположена в меката част между показалеца и палеца на ръцете. Обхванете мястото на едната ръка с показалеца и палеца на другата и натиснете. Не използвайте тази точка, ако сте бременна. Възможно е да се стимулират контракции на матката.

- Купете от аптеките екстракт от невен. Разтворете го в предписаното съотношение с вода. Жабуркайте се с него колкото е необходимо. Не гълтайте разтвора.

- Пийте ментов чай. Преди да погълнете течността, я прокарайте няколко пъти от едната страна на устата си до другата. Направете си гаргара. Чак след това преглътнете.

- Счупете едно яйце. Отделете белтъка. Разбийте го хубаво с една супена лъжица зехтин и една чаена чаша захар. Поставете получената смес в парче марля, нагънете добре и поставете миникомпресчето на възпаления венец.

- Сложете две супени лъжици чай от върбинка в една чаша вряла вода. Оставете да изстине, след това изплакнете с разтвора устата си. Не използвайте върбинка по време на бременност, тъй като може да стимулира матката.

- Намачкайте няколко пресни или неподсладени, замразени боровинки. Добавете вода, за да се получи нещо като паста, и налагайте с нея възпалените места. Може да използвате и боровинкова тинктура – добавете от пет до десет капки в чаша вода и изплакнете устата си. Хубаво е да се жабуркате поне 3-4 минути преди да я изплюете.