Спортувайте това, което ви харесва

Не е задължително веднага да отидете във фитнеса или да си купите екипировка. Важното е да се наслаждавате на спорта и да пробвате разнообразни физически занимания - вдигане на тежести, ходене, бягане, тенис, колоездене, аеробика, плуване и др.

Спортувайте в компания

Социалният аспект на физическата тренировка е важен за постигането на по-добра мотивация, съветват специалисти.



Направете спорта приоритет

Не трябва да подлагате на съмнение това дали ще тренирате днес. Така по-лесно щеубедите себе си и хората около вас, че спортът е важна част от вашето всекидневие, съветват от здраве.bg.

Спортувайте рано сутрин

Трудно е, когато сте заети през целия ден, да намерите време за спорта. Вечер умората е повече и също не ви е до това. Ето защо най-добрият вариант е да започнете активно своя ден още със ставането от леглото. Ако сте запалени по фитнеса, намерете такъв, който се намира на път за работа - по този начин тренирате, взимате си след това душ и сте тонизирани за целия ден.

Или тренирайте по пътя от работа към дома

Спортът веднага след работа е другият добър вариант. По-добре е първо да не се прибирате, защото веднъж щом се отпуснете в уюта на домашната обстановка, ще забравите за спорта и мотивацията ви ще се стопи.

Спортувайте дори, когато сте „твърде изморени”

В повечето случаи след тренировката ще се почувствате много по-добре. Доказано е, че спортът кара човек да се чувства по-жизнен. Това е така, защото по време на физическата активност белите дробове се отварят и човек диша по-дълбоко. Повишената консумация на кислород предизвиква т.нар. еуфория, индуцирана от спорт, която трае и по време и след физическото натоварване.



Водете си дневник

Запишете нещата около спортната ви активност, които смятате за важни - колко време на ден тренирате, какво разстояние сте извървели, колко време сте бягали или карали колело, колко килограма сте вдигали и т.н.

Следете всички индикатори на прогреса

Страхотно е да видите как дрехите ви стоят по-добре или започнете да тренирате по-дълго или с по-големи тежести.



Освен тези видими маркери на напредъка съществуват много други, които човек трудно забелязва, но те не са никак по-малко значими:

- осигурявате си по-добър сън през нощта;
мислите по-ясно и се концентрирате по-добре в работата;
- имате повече енергия;
- осъзнавате, че вашите мускули могат да са от полза, когато някой приятел се пренася;
- откривате, че сърдечната ви честота в покой е далеч по-ниска от преди;
- получавате от своя лекар похвали за понижените нива на холестерол, триглицериди и кръвна захар, пониженото кръвно налягане и увеличената костна плътност.

Ходете с педометър (или куче)

Ако ходенето ви доставя удоволствие, но все пак не сте спортували от дълго време, разделете 30-минутната си бърза разходка на 3х10 минути. Използвайте педометър и се стремете да извървите поне 10 хиляди крачки на ден. Ако все пак това ви идва множко, започнете с по-малко и постепенно увеличавайте - например с по 300 всеки ден. Разходката с кучето също може да ви мотивира да вървите по-дълго.

Възнаграждавайте се



Наградата за добре свършената работа в залата или на открито ще ви мотивира допълнително. Така поставянето на цели и изпълняването им ще ви донесе още по-голяма наслада.