Натурални, полезни и достъпни – със сигурност имате в кухнята си вкусни средства, които да ви помогнат за сваляне на излишните килограми.

Канела

Канелата работи през цялата година, въпреки че се асоциира най-вече с коледните празници. Тази подправка ще ви помогне да се преборите с апетита си за сладко, да поддържате стабилно ниво на кръвна захар (точно заради спадовете в него човек изпитва вълчи апетит) и да пришпорите метаболизма си. Добавете я в чая си, в изварата или киселото мляко, което ядете, поръсете с канела ябълките, преди да ги изпечете във фурната. Най-важното е да използвате канела “на пръчки”, а не смляна, смесена със захар.

Ванилия



Ванилията ще ви помогне да се преборите с пристрастеността си към шоколада. Усетите ли желание да хапнете една-две плочки шоколад, направете си чай от ванилия или пък си запалете ароматична свещ със съответния мирис. Като бонус към полезните страни на процедурата ще получите и добро настроение. Но ако искате да ползвате пръчки ванилия за подобряване на вкуса на ястията, внимавайте да не предозирате!

Зелена ябълка



Мирисът на зелена ябълка ще ви помогне да преодолеете пристъпите на глад, освен това ще намали желанието ви да изядете нещо много калорично и вредно, като например парче пица. Често ябълките (особено киселите) разпалват апетита, така че ви предупреждаваме – пресните зелени ябълки са само за мирисане! Впрочем, можете и да ги ядете, но само печени.

Люта чушка или чили



Въпреки общоприетата заблуда, щипка лют червен пипер в ястието не стимулира апетита, а напротив – помага за по-бързо засищане (препоръката да сдъвквате добре храната си си остава в сила!). Освен това лютите чушлета и чилито съдържат капсаицин, който ускорява метаболизма.

Мента



За да устоите на пристъпите на глад, трябва старателно и съсредоточено да си измиете зъбите с каквато и да било ментова паста за зъби. Подходящ заместител е и ментовата дъвка. Но с ментовия чай трябва да внимавате – ароматът на мента успокоява, но чайовете от нея имат обратното действие – стимулират апетита.