Здравият сън ще ви помогне да се радвате на всеки нов ден, да се чувствате прекрасно, да сте в добро настроение и да изглеждате отпочинали и свежи.

Погрижете се да направите съня си дълбок и спокоен. Най-важен е здравият сън през дните на менструалния цикъл.

Правило 1. Масаж, дихателна гимнастика, медитация

Пригответе се за сън като направите няколко упражнения по дихателна гимнастика или пък помолите партньора си да ви направи лек масаж. Независимо от метода за релаксация, който сте избрали, повтаряйте процедурата всяка вечер. Този ритуал ще ви “настрои” за сън.

Правило 2. Без физически натоварвания преди лягане

Всякакъв вид бурно движение или тежки физически натоварвания трябва да спре 2 часа преди лягане, независимо дали става дума за упражнения във фитнеса, аеробика в домашни условия или домакинска работа.

Физическата активност неизбежно води до повишаване на температурата на тялото и мобилизиране на всички сили на организма. Т.е. тя само ще ви попречи да заспите.

Не забравяйте обаче за сутрешната гимнастика. Няколко прости упражнения, направени веднага след ставане, ще напомнят на организма ви да повиши честотата на сърдечния ритъм. Масажът и дихателната гинастика вечер пък ще подготвят тялото ви за сън.

Правило 3. Без ядене преди сън



Най-важното е да не приемате тежки храни, съдържащи сложни въглехидрати и мазнини. Малко преди лягане обаче можете да изядете един плод или зеленчук. За по-дълбок сън можете да изпиете и чаша топло мляко. Млякото съдържа триптофан, който ще ви накара да се чувствате сънливи.

Още една рецепта за “преди лягане” – прост коктейл от две чаени лъжички ябълков оцет, две чаени лъжици мед и чаша топла вода.

Правило 4. Погрижете се за комфорта си в “онези дни”

Според проучване на Американската фондация за проучване на съня (National Sleep Foundation) около 50 % от жените на възраст от 20 до 55 години се оплакват от проблеми със съня по време на дните на менструалния цикъл. Най-често анкетираните твърдят, че причината за лошия им сън са главоболията, болките в долната част на корема, събужданията посред нощ и чувството на дискомфорт заради хигиеничните проблеми, свързани с цикъла.

Наистина рязката промяна на хормоналните нива в тези дни може да ви направи по-чувствителни към всички детайли на бита. Точно затова е необходимо да се погрижите за комфорта си. Първо си намерете подходящи, ефективни и удобни нощни превръзки или тампони. Съвременните достижения на науката непрекъснато се интегрират в новите продукти, за да можете да се чувствате комфортно във всеки един ден от месеца. Ако страдате от менструални болки, вземете подходящо за случая обезболяващо преди лягане.