Дали сред различните видове инфекции има такива, които атакуват най-често децата? И как да предпазим бебетата си от тях?

Независимо от вида хранене (кърмене или хранене с биберон), бебетата страдат от едни и същи инфекции.

Според наблюденията бебетата, откърмени с майчино мляко са по-устойчиви към тези заболявания от децата, които се хранят с изкуствени смеси. Доказано е, че в майчиното мляко се съдържат редица защитни вещества. Едно от най-важните сред тях е имуноглобулин А. Той предпазва лигавиците (на дихателните пътища или червата) от проникване на инфекция. С помощта на този “бодигард” вероятността детето ви да се разболее след сблъсък с микроби е много по-ниска.

Кои са най-разпространените инфекции?

ОВИ (остра вирусна инфекция)

Това заболяване заема първото място в списъка, най-често се срещат аденовирусни и ентеровирусни инфекции.

Чревни инфекции

Те са на второ място (например coli-инфекцията). Бебетата обикновено се заразяват от роднините си (от мръсни ръце, целувки, съдове за хранене, спално бельо).

Токсоплазмоза, глисти

Детето ви може да се зарази от майка си, от домашните животни или от по-големите си братя и сестри.

Детски инфекции

Различните типични за децата заболявания могат да сполетят бебето ви на твърде крехка възраст. Обикновено тези болести ги “донасят” вкъщи по-големите деца. В този случай пак по-устойчиви са децата, откърмени с майчино мляко. Чрез него те получават не само много защитни вещества, но и антитела към инфекцията (ако майката се е сблъсквала и преди с тези заболявания).

Най-добрата защита!

Всяка една майка се пита колко време трябва да кърми детето си. Ето го и мнението на специалистите.

За да предпазите детето си от евентуални инфекции и болести (и то не само на ранна възраст, но и занапред), е желателно да го храните с майчино мляко до 1 година.

Една важна подробност – ако годината пиключва пез лятото, хубаво е да продължите кърменето и до есента, за да защитите детето от чревните инфекции, които се срещат най-често през този сезон. Ако пък майката няма много мляко, може да направите обратното – спрете кърменето още преди лятото, така в началото на сезона бебето ще е свикнало с липсата на майчиното мляко в менюто си.