Масажът е една от изпитаните и най-любими терапии за здраве, тонус и релакс.

Препоръчително е, ако не посещавате поне веднъж месечно масажиста си, да го правите в началото на всеки сезон.

Така ще се предпазите от проблеми като депресия, простуди, възпаления и др.

Можете да избирате сред масажни техники, които произхождат от различни части
на света. Ето и някои от най-популярните сред тях.

- Стоун-масажът използва горещи камъни, които създават т.нар. енергийни зони в организма, а натискът и топлината създават двоен ефект. Горещите камъни засилват въздействието на ароматичните масла, които се използват за масажа, премахват напрежението след тежката работна седмица и нормализират настроението и съня.



- Шиацу или акупресурата е т.нар. японски точков масаж, при който, ритмично натискайки биологически активни точки, се смята, че масажистът включва процесите на регенерация на клетките.

- Сегментарният масаж наподобява точковия. Оказва се, че всеки човек има по тялото си две ивици с ширина 4-5 см, разположени от главата към седалищните части от двете страни на гръбначния стълб. В тази област се намират голям брой биологически активни точки, които са свързани с различните органи. Масажирайки “актуалната зона” на различни нива специалистът премахва проблемите, свързани с белите дробове, сърцето, стомаха и т.н.

- Главното в масажа аюрведа са не масажните движения, а използването на сложни комбинации от индийски ароматични масла. Самият масаж е само начин за проникване на активните вещества в порите на кожата. Този масаж се смята за най-доброто средство за подмладяване на кожата и повишаване на имунитета.

- Лимфодренажният масаж е подходящ за хора, които поради различни здравословни състояния (варикоза, изкълчване и др.) не могат да се възползват от обичайния масаж. Целта му е да се нормализира лимфо- и кръвотока в болния орган. Твърде се, че помага и за избавяне на целулита.

- Таитянският масаж е съчетание на йога и точков масаж. Той помага при хронични заболявания на гръбначния стълб и ставите, увеличава тяхната гъвкавост и подвижност, а също така е ефективен при стенокардия и главоболие, при депресия и синдром на хроничната умора. Подходящ е както за спортистите, така и за хората с ограничени физически способности.