Американски учени от два престижни университета – Колумбийския и този в Кънектикът, са установили, че бебетата обработват нова информация дори когато спят.

Специалистите подложили общо 26 мъника на различни тестове и на мозъчно изследване, засягащо активността им по време на сън.

В един от експериментите край бебетата се чувал специфичен звук, след което духвали с уста върху клепачите им. Слад само 20 минути спящия малчуган можел да разпознае специфичния звук и бил подготвен за въздушната струя, като присвивал клепачи в опит да се защити от нея.

Експертите подчертават, че този рефлекс по принцип се заучава, както много други, а тестът обяснява до голяма степен как малките същества се адаптират толкова бързо към околната среда.

Мозъчното изследване пък показало, че при бебетата, подложени на опити, настъпвали разлики в дейността, които не се наблюдавали при малчугани, които не били обект на проучване.

Учените поясняват, че по този начин могат да се диагностицират по-рано заболявания като аутизъм, дислексия и други, при които научаването на новата информация обикновено е проблем.