Тази есен предлага нов начин да изглеждате красиви и естествени, сякаш не грим, а невидим магически прах е полепнал по лицето ви.

Тъмните устни, дебелите вежди и опушените очи винаги са били синоним на застудяващото време, но този сезон е твърдо решен да се преобрази напълно.

Лекият грим в естествени и земни тонове, нанесен изрядно и скулптуриращ чертите, е големият хит на годината.

Той сякаш придава нови светлосенки и контури на лицето.

Такъв грим видяхме в есенно-зимните колекции на Marc Jacobs, Michael Kors, Chloé, Balmain и Thakoon. Звездите, вдъхновителки на скулптуриращия грим са Джулия Робъртс, Дженифър Лопез, Дженифър Анистън, Камерън Диаз и Сандра Бълок. Те винаги сияят със свежи, меки и топли лица.



„В сезон, в който гримът е лукс примесен с реалност, скулптуриращият грим в натурални тонове се налага напълно естествено”, казва гримьорът Люк Бучард.

Макар да изглежда лек и непретенциозен, този грим изисква специално нанасяне.

За да сте сигурни къде точно лицето ви се нуждае от светлосенки, трябва да спазите едно просто, но важно правило – там, където имате изпъкнала кост (под веждата, на скулите) трябва да нанесете по-светли и блестящи тонове грим.



Идеята е, че за да изваяте лицето си по-слабо и с по-конкретни и правилни черти, трябва да акцентирате на места, които носят женствеността на лицето ви и да туширате и „скриете” онези, които развалят желаната хармония (бузки, двойна брадичка, широка основа на нос и пр.).

Ако сте с по-светла кожа използвайте гримове за контур в цветове като светъл карамел, тъмно кафяво или тъмно сиво.

Ако кожата ви е с малко по-тъмен и топъл цвят се нуждаете от тонове като тъмен карамел и охра.

Ако пък сте с мургава кожа - тъмно кафявото и ръждивото са вашите цветове.



Светлите цветове, които ви трябват за подчертаване и озаряване на клепачите, скулите и пространството под веждите, са перлени варианти на пепел от роза, млечно бяло и златисто.