Автор
Woman.bg

Всеки втори човек в света страда от разширени вени

Един от най-добрите европейски специалисти в оперативното лечение на разширени вени работи от 1 година в пловдивската МБАЛ „МЕДЛАЙН”.

Швейцарският лекар от български произход д-р Петър Илиев всеки месец се връща в родината си за седмица. Тогава той преглежда безплатно страдащи от разширени вени.

Д-р Илиев емигрира в Швейцария през 1970 г., от 1985 г. има частна болница за лечение на съдови заболявания в Базел.

Преди това е бил главен лекар на първата швейцарска клиника по венозни заболявания в Кройцлинген.

Д-р Илиев е член на Швейцарския и Германския съюз на лекарите специалисти по съдови заболявания.

В „МЕДЛАЙН” д-р Петър Илиев прилага микро-хирургия, лазерно лечение и склеротерапия, в зависимост от вида на находката и индивидуалното състояние на вените.

- Д-р Илиев, има ли разлика между швейцарските лекари и болни и българските?

- Българинът се отличава от средноевропейските народи. Започвам от карането на коли. В една нормална държава на половината български шофьори ще им вземат книжките завинаги. Нося изрезка от швейцарски вестник, който обикновено не пише такива клюки, но сега е публикувал, че български шофьор на ТИР е хванат с 3.14 промила алкохол. Това там става 1 път на сто години. Над 100 човека тук всеки месец са убивани по пътищата. Това е манталитет. Той се пренася и на пациентите. Например, записал се да го оперирам на еди коя си дата и час и не идва, дори не предупреждава.

Този манталитет влияе и при хроничните заболявания. Контролът на домашните лекари не е достатъчен при хронично болните. Вместо с полезни съвети те ги пълнят с безполезни хапчета. Аз не знам пациент тук, който да взима по-малко от 4 хапчета на ден. Тук има негативно отношение към профилактичната медицина. Трябва да се ходи редовно на лекар, и лекарите редовно да си гледат пациентите.

Изненадан съм, че не мога да си намеря асистент. Защото в България има отлични специалисти по съдова хирургия и ангиология, но няма профилирани като мен /флеболог, съчетава и двете специалности/ за разширени вени.

- Опасни ли са за здравето разширените вени?

Всеки втори човек в света страда в някаква степен от тях. Те са нещо като хемороидите, не се приказва много, хората ги крият. С широко разширени вени човек може да стане и на 90 години без да му се случи нещо.

От друга страна в разширените вени кръвта не тече, дразни стената и рано или късно това води до флебит и по-късно и до тромбоза, която е опасна за живота. При нея се образуват съсиреци, тромби, които могат да отидат до сърцето, до белия дроб и човек да умре на място. Затова първият ми съвет е да намерете лекар, който да каже дали разширените вени са повърхностни или са дълбоки. Точно дълбоките вени правят тромбозите и са опасни за живота.

Какъв вид са вените се вижда лесно на ехограф. Въз основа на диагнозата е и съответното лечение. Понякога е достатъчно само да се носят през зимата еластични чорапи, които ги има във всяка аптека. Когато се налага вените се отстраняват. Съвременните методи, които прилагам в „МЕДЛАЙН” - микро-хирургия, лазерно лечение и склеротерапия , улесняват пациента до такава степен, че по времетраене се равняват на вадене на зъб и не се губи дори повече кръв. Оперирам в България от 1 година и при нито един пациент няма странични ефекти след манипулацията.



- Някакви съвети за болните.

- Погрешно е да се смята, че хора, които имат оплакване от вените не трябва да ходят на слънце. Не се излагат тези с видими възли, но те пак могат се пекат като сложат мокра кърпа отгоре. Особена са полезни разходките по морския бряг, газенето във вода, но да се внимава ако кожата е наранена, да се изплаква след това със студена сладка вода. При „тежки” крака много помага един студен душ.

Понякога лекарите поставят диагноза разширени вени заради болки в краката. Много фабрики за лекарства живеят от това. А болките идват от нарушаване свода на крака. Една стелка в обувката решава проблема.