Вероятно да. За всеки случай имайте това предвид.

В повечето цветове, които се използват за рисуване по кожата, има метали.

Предполага се, че те носят странични ефекти.

Част от багрите изобщо не съдържат съединения на тежките метали, но могат да предизвикат алергични реакции.

Червен цвят: той създава най-много проблеми в сравнение с останалите тонове. Червеното съдържа живак и по-точно неговия сулфид, който е известен като цинобър. Металът предизвиква екзема, която може да стане хронична. Заболяването често се развива през първата година след интервенцията с игла.

Предполага се, че алергичните реакции се появяват заради хранителни такива, причинени например от веществата тиомерсал (един от най-използваните консерванти във ваксините) и меркурохром (антисептик), намиращи се в багрилото.

Тиомерсаловите алергии могат да бъдат избегнати, като за получаването на цвета не се използва живак, а кармин, сандалово дърво или бразилско дърво (Caesalpinia echinata).

Кадмиево червено също не се препоръчва за рисуване, защото и то е наситено с алергени (метали), които е възможно да предизвикат силна чувствителност към светлината (кожата подпухва, зачервява се и започва да гори).

Черен цвят: получава се най-често от въглища. Той предизвиква, макар и рядко, обърканост и замаяност. Други вещества за производството на цвета са черното мастило и бразилското дърво. Те не съдържат метали. В мастилото обаче има частици от дървени въглища, които могат да предизвикат възпаление.

Син цвят: получава се от различни кобалтови съединения. Може да стане причина за локализирани алергични реакции и увеит (вътреочно възпаление). Светлосиният цвят също съдържа кобалт.

Жълт цвят: тъй като е дериват на кадмия, често предизвиква кожни реакции. Металът може да повокира екзема не само на определена част от тялото, но и да го обхване цялото. Кадмиевият сулфид пък развива силна чувствителност към светлината.
Зелен цвят: съдържа хром и често става причина за екземообразни кожни реакции. Възможно е през първата година на татуировката да се появи възпаление и рисунката да се наложи да се махне.

Пурпур: цветът се произвежда от манган, който понякога предизвиква локални алергични реакции.

Кафяв цвят: съдържа железен оксид или кадмиева сол, като последното съединение може да провокира сериозна чувствителност към светлината.

Бял цвят: произвежда се от титан или цинков оксид. Той също съдържа опасни метали.

На пазара се предлагат цветове като розово, тюркоазено и кораловочервено. Те също причиняват алергии в зависимост от това какви багри са смесени за тяхното получаване.

Кога трябва да се посети алерголог? Щом се забележи кожна реакция, независимо от това дали са изминали години от правенето на татуировката. Често възпаленията се появават след оцветяването.