Цепещите се нокти са един доста неприятен проблем. Как да се справим с него и на какво се дължи той?

Често разслояването на ноктите на краката се дължи на липсата на желязо. Организмът ни се нуждае от 18 мг дневно. Лещата, гъбите пачи крак и магданозът са богато наситени на минарала, но понякога включването им в менюто не укрепва чупещите се нокти. Защо ли? Тялото ни си набавя желязо само за основните му жизнени функции. Проблем имат всички, които много малко или изобщо не ядат месо, защото в животинските продукти (най-вече в месото и рибата) не само се съдържа голямо количество от минерала, но се усвоява по-добре.

Ноктите трябва да се пилят правилно

За да се заздравят и да спрат да се цепят, не бива да се пилят от средата. Също така не е добре инструментът да се движи напред – назад. Плочката се пили в една посока. Това намалява чупливостта й. С по-груба пила се оформят ноктите, след което се „шлифоват” с по-фина.

Ноктите е необходимо да се заздравят

За да стане това, трябва да се накисват върховете на пръстите в топла вода. Кожичките е необходимо да се отстраняват с портокалова клечка, като преди това те се напояват с помощта на тампон с продукт за махането им. Препоръчва се често да масажираме ноктите си с крем за ръце. Но и това не е достатъчно. Така трябва да променим менюто си, че то да съдържа повече калций.

Може да се използва лепило за цепещи се нокти

Ако проблемът с разслояването е налице, не бива веднага да се реже нокътят. Просто се залепва с продукт за такава цел. Трябва обаче да се внимава, той да не влезе в контакт с кожата, защото съдържа вредното вещество цианакрилат. Предпазващо действа лакът, в който има диамантен прах. Също така лакът с високо съдържание на калций заздравява плочката. Освен „външно” трябва да се грижим за ноктите си и ”вътрешно”: да приемаме по 2,5 г биотин дневно.

За всеки случай е добре да се избягва нокторезачката. Отдолу нокътят не бива да се почиства с острата й част: съществува опасност той да се разцепи и получилите се отвори да станат свободен вход за гъбичките. Най-подходяща за целта е четката за нокти.