„Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте”, се пееше в една любима детска песничка. Похапването на ценните растения обаче важи с пълна сила и за здравето на възрастните.

Това доказват учени от Университета в Лестър, Великобритания, които анализирали резултатите от няколко проучвания за ползите от зеленчуците в менюто ни.

Според техните изводи растенията имат голяма роля за доброто ни здраве, а тези със зелени листа намаляват и риска от развитието на диабет тип 2. За най-ценни се смятат спанака, зелето, броколите и други.

Експертите подчертават, че наситеността на цвета на листата (светло или тъмно зелен) няма особено значение. Една-две порции дневно от тях в рамките на 130-150 грама обаче намаляват шансовете за получаване на диабет с около 15%.

Това вероятно се дължи едновременно на разнообразието от антиоксиданти и на повишеното количество магнезий в листата.

В разгледаните изследвания са участвали над 500 000 човека на възраст между 18 и 70 години.