В козметичните салони се предлага услуга, наречена “удължаване на мигли”.

Тя се появи сравнително наскоро, но бързо набира все по-голяма популярност.

Удължените мигли са красиви и практични – с тях ще си спестите разходи и време за купуване, нанасяне и миене на спирала, ще се отървете от притесненията, че при дъжд спиралата ще се разтече и т.н.

Но процедурата по удължаване на мигли все пак не е подходяща за всички. Има редица противопоказания.

Не си удължавайте миглите, ако:

1. Имате алергия към лепилото (то обикновено се прави на осоновата на смола). Козметолозите твърдят, че лепилото е абсолютно безвредно за очите, но вие можете да проведете свой собствен тест, за да сте абсолютно сигурни. Поръчайте в салона да ви залепят само 2-3 мигли и ходете с тях едно денонощие. Ако така и не усетите никакви неприятни симптоми по клепача си, можете смело да се върнете в салона за пълна процедура.

2. Често страдате от конюктивит. Крайно нежелателно е да си удължавате миглите.

3. Миглите ви са толкова слаби, че не могат да издържат тежестта на присажданите влакна. 3-4 дни след процедурата миглите ви ще започнат да капят по няколко наведнъж, така че рискувате да останете с “плешиви” очи.

4. Кожата на клепачите ви е твърде мазна. В такива случаи удължените мигли също не издържат задълго.

Как се прави удължаването:



Удължените мигли издържат до 2-3 месеца, ако веднъж на 2-3 седмици отивате в салона за корекции. В момента съществуват два вида удължаване – традиционно (по няколко мигли наведнъж) и по японска технология (залепяне мигла по мигла). Вторият тип удължаване е по-практичен, тъй като при него изкуствените мигли издържат до 3.5 месеца.

Изкуствените мигли се правят както от синтетични, така и от естествени материали (например от козина от норка или пък коприна). Най-добре изберете натуралните материали, тъй като изкуствените могат да съдържат найлонови влакна и да предизвикат алергична реакция.

Удължаването става по следния начин – в основата на естествените ви мигли с лепило се залепят изкуствени. Те биват три вида – къси (8 мм.), средни (10 мм.) и дълги (12 мм.). Най-добър вариант е средната дължина, тъй като изглежда по-естествено. Лепилото също бива два вида – черно и безцветно. Безцветното маскира местата на залепяне, а черното стои като очна линия. Изберете онова, което ви харесва повече.

Да си удължите ли миглите или не?



Много жени се притесняват дали удължаването е безвредно за здравето. На този въпрос обаче няма точен отговор – всичко е твърде индивидуално.

Във всеки един козметичен салон ще ви уверяват, че процедурата е напълно безопасна. Все пак поискайте от козметика сертификати за материалите, с котио работи. Важна е и репутацията на козметичния салон. Не ви препоръчваме да си удължавате миглите при козметици, работещи по домовете. Ако впоследствие имате проблеми, няма да има кого да обвините за тях.

Какво не бива да забравяте:




1. Не бива да мокрите миглите си в продължение на 2-3 часа след процедурата, тъй като лепилото трябва да хване добре.

2. Не ползвайте мазни кремове. Те разтварят смолата.

3. Не си търкайте очите. Трябва да докосвате крайно внимателно миглите си и то само два пъти дневно – при миенето сутрин и вечер.

4. Не си правете маски на пара по-малко от 48 след удължаването.

5. Не ползвайте водоустойчива спирала. Почистващото средство за нея съдържа масло, от което изкуствените ви мигли ще паднат.

6. За почистване на грима от очите най-добре ползвайте гел или лосион за почистване на нормална спирала.

7. Хлорната и морската вода могат да са вредни за удължените ви мигли.

8. Избягвайте спането “с лице във възглавницата”. В противен случай изкуствените ви мигли ще паднат.

Миглите и контактните лещи:

Няма конкретни медицински противопоказания за хората, носещи контактни лещи да си удължат миглите. Но! Много е възможно изкуствените ви мигли да паднат значително по-бързо заради поставянето и свалянето на лещите.

Преди и сега – разликата се вижда с просто око.