Остават по-малко от 10 дни до началото на най-големия музикален фестивал у нас SPIRIT of Burgas и ние вече сме на абсолютна музикална вълна.

Вече знаете кои са главните действащи лица на голямата сцена, но на входа на феста всеки ден ще ни посреща един не по-малко интересен подиум, посветен на джаз и блус музиката.

Организаторите обещават тази година сцената да е повече джаз и повече българска – на нея ще се изявяват доста български музиканти, които работят в чужбина.

В първия ден на фестивала мелодичната арена ще открият Smugglers Collective. Чрез своя DJ-сет те ще представят най-доброто от Swing-а, Rock’n’Roll-а, Rockabilly и Rhythm&Blues музиката от 30-те години до днес.

Smugglers Collective

Следват Тодор Бакърджиев (тромпет), Теодор Петков (пиано), Васил Хаджигрудев (контрабас) и Иван Цонков (барабани), които наричат себе си Mad Dogs. Те ще изнесат музикален урок по най-доброто от old-school jazz звученето.

В разгара на вечерта на сцената ще излезе една от най-младите и талантливи наши изпълнителки – Ruth (Рут Колева), в колаборация с холандския басист и певец Steve Hartley.

Рут Колева

Всъщност общият им проект ще дебютира именно тук, а в него се включват още Васил Вутев-Васето (барабани), Петко Дреников (китара), Джеф Холи (саксофон) и Филип Александров-Фичо от Phuture Shock (клавир).

Щафетата ще поемат Loud Jazz Band, които са сформирани във Варшава, но впоследствие се местят в Норвегия. Свирят джаз и рок с прогресив елементи, а барабанистът на групата Иван Македонов е роден в Бургас. Дори през миналата година участва на SPIRIT of Burgas с двуг свой проект, наречен Roy Powell Band.

Съботната сцена ще открие родната формация B.A. Project, която прави изискан микс от bossa nova, swing и R’n’B.

Следват Dizzaster 4 – квартет, в който участват едни от най-популярните джазмени на България – Венци Благоев (тромпет), Веселин Веселинов–Еко (контрабас), Събин Тодоров (пиано) и Митко Димитров (барабани).

Те ще зарадват ценителите с нов прочит на вечните хитове на Dizzy Gillespie, както и с няколко авторски пиеси на господаря на ниските честоти – Еко.

Martin Denev feat. Colonel Red and Vanessa Freeman ще продължат вечерта. Мартин Денев е пианист, учил джаз в Холандия и в Бостън, а добрата му подготовка в латино музиката идва от пребиваването си в Куба.

Неговата съучастничка в този проект - Vanessa Freeman, притежава изключително могъщ глас и невероятни импровизационни умения.

Мартин Денев ще представи последния си албум "Stolen Blessings", заедно с Колонел Ред, Ванеса Фрийман – вокали, Стийв Хартли – бас и Васил Вутев – барабани.

Нощта ще завърши с едни наши любимци – Dirty Purchase, които тази година отбелязват своя 15-годишен юбилей на сецана.
На SPIRIT Of Burgas за втора поредна година те ще представят своя танцувален микс от фънк, джаз и рок, който няма да остави никой статичен сред публиката.

Dirty Purchase

Неделната вечер ще започне с The Golden Project – проект на вокалиста и пианист Тони Златанов, който се отличава с интересен стил и майсторски импровизации.

Шоуто продължава с уникалното българско алтернативно джаз трио High Time. Това са китариста Антони Рикев - "Wahtony", когото познаваме от групите Ahead и Tri-o-Five; басиста Радослав Славчев, който също е свързан с Ahead, а и със Safo; барабаниста Николай Данев - "Brownsugar" (Ahead; Dirty Purchase).

Следват Acoustic Trio 3000 или Иван Лечев (ФСБ), Цветан Недялков (Ку-ку бенд) и Веселин Койчев (ръководител на легендарната джаз формация Бели, зелени, червени).

Acoustic Trio 3000

Вечерта ще закрие банда, представяща автентичен блус – американо-холандската формация Mama's Bad Boys & Friends. Те са трио, но за това шоу към тях ще се присъединят и българските музиканти Владимир Георгиев-Попа (Уикеда) на барабаните и Краси Табаков – китара.

Убедени сме, че и един наистина добър джем сешън няма да ни се размине на финала.