Ако някой си мисли, че популярните дами по света не слизат от високите токове, жестоко се лъже.

Преди време самата Чарлийз Терон разбуни духовете, появявайки се на червения килим със златни пантофки, а сега идва ред на… кубинките.

Все по-често обувките на Dr. Martens, по- известни като Doc Martens или Docs, са предпочитани от звездите в свободното им време и дори при по-тържествени събития.

Запазената марка на Dr. Martens са кубинките, в чиято подметка има удобни въздушни възглавнички. Те са изработени така, че могат да се носят и в горещо време, без да се нарушава комфорта на крака.

Брандът реално е създаден от немския лекар д-р Клаус Мартенс (на немски Мертенс) веднага след Втората световна война и преди началото на 50-те години на миналия век вече е изключително популярен.

В определен момент основната част от производството е пренесена във Великобритания.

От 90-те години до началото на новото хилядолетие там се държи на материали, които не вредят на околната среда и не се допуска използването на естествени кожи.

След 2000 година обаче компанията регистрира сериозен спад в продажбите и е принудена да пренесе производството си в Индия и Китай. Сега на Острова се правят само лимитирани колекции обувки, които отговарят на миналия стандарт.

От десетилетия насам Dr. Martens са символ с различен заряд. През 70-те са част от пънк и ню уейв вълната, а през 90-те се завръщат като емблема на няколко поколения бунтари.

Днес, освен кубинки, брандът предлага различни видове обувки, включително сандали и такива с ток, както и колекция дрехи, аксесоари и др.

Една от най-отявлените фенки на обувките с тази марка е Агинес Дейн, разбира се. Британската икона на стила неведнъж се е появявала с тях и може би притежава над 10 различни чифта, които съчетава по всевъзможни начини.

Аврил Лавин е другият верен фен на DOCs, които носи неведнъж и на доста официални събития.

Американската актриса Клоуи Севъни обича кубинките в свободното си време.

Самият Марк Джейкъбс залага на чифт DOCs, при това в комбинация с любимата си мъжка пола.

Дрю Баримор, разбира се, харесва комфорта на тези обувки. Очевидно са идеални за пътуване.

Сиена Милър с розов чифт.

Джесика Алба не остава по-назад - нейният кафяв чифт очевидно й е любим, дори в горещините.

Хипер еклектичната Амбър Роуз също притежава DOCs.

А на Дакота Фанинг един от символите на гръндж-поколението някак й стои странно (все пак тя е родена малко преди края му...)