Световъртежите, главоболието, разсеяността и умората са често срещани симптоми при хората, когато изпитват глад.

Следователно правилната храна може да достави на мозъка всички необходими за дейността му вещества и така да повиши работоспособността му. Има диети за понижаване на теглото, има и диети за стимулиране на мозъка и следователно за повишаване на интелекта.

Когато сте под стрес, организмът ви използва повече хранителни вещества и дефицитът им може да се отрази зле на дейността на мозъка. Хормонът на стреса е адреналинът, който използва запасите на организма от глюкоза. Когато нивото й в кръвта се понижи, спада и нивото на умствената дейност. И нищо чудно – мозъкът употребява около 70 % от глюкозата, приемана чрез храната.

Как да се храните “умно”

Яжте много пресни плодове и зеленчуци, включително и такива, богати на сложни въглехидрати (например банани и картофи). Това ще ви осигури постоянен приток на глюкоза и антиоксиданти – веществата, които осигуряват защита на мозъка от свободните радикали. Последните разрушават клетките на мозъка и водят до преждевременно стареене.

Погрижете се мозъкът ви да не страда от дефицит на коензим Q10. Това подобно на витамин вещество укрепва паметта и повишава концентрацията. Най-добрите естествени източници на Q10 са черният дроб, спанакът и картофите.

Ако можеше да се правят IQ-тестове на различните продукти, най-високи резултати щяха да имат черният дроб, рибата, кълновете и листвените зеленчуци. Те са богати на най-“интелигентните” витамини – група В, която има реален положителен ефект върху паметта, настроението и енергичността.

Ненаситените омега-3 мазни киселини, които се съдържат изобилно в рибата (херинга, сардини и др.) активизират отделянето на простагландини. Това са подобни на хормони субстанции, които регулират дейността на мозъка.