Много хора смятат, че честото виене на свят не е опасно.

С виенето на свят обаче шега не бива. И ако се случва често, не трябва да го подминавате с лека ръка, а да се обърнете към личния си лекар.

Виенето на свят възниква най-често в променливо време, когато рязко се сменят температурите, влажността и налягането. То се случва най-вече при хипертониците и страдащите от атеросклероза.

При тези заболявания страда не само сърцето, но и кръвоносните съдове, захранващи главния мозък и вътрешното ухо, в което се намира вестибуларният апарат.

Когато нервните клетки изпитат кислороден глад, започват да работят поотделно. В тези моменти човек започва да губи ориентация в пространството.

Виенето на свят е признак за поне двадесетина заболявания, предупреждават лекарите.

Мигрената и остеохондрозата са най-безобидните от тях.

Някои от тях могат да бъдат епилепсия или различни злокачествени новообразувания.

Затова при често повтарящи се пристъпи на виене на свят незабавно потърсете помощ от невролог, отоларинголог или неврохирург.

При виене на свят, запомнете:

- Не изпадайте в паника. Седнете или по-добре легнете, за да не паднете. Тъй като е възможно при силен пристъп на виене на свят, да изгубите за известно време съзнание.

- Имайте предвид, че чувството за страх, сърцебиене и гадене са неизбежни спътници на това състояние.

- Опитайте се да фиксирате погледа си върху неподвижен предмет. Най-добре обаче е да затворите очи и да постойте така известно време.

- При първа възможност премерете кръвното си налягане и потърсете мнението на лекар.

Източник: ezine.bg