Толкова е приятно да ходим лятото с открити обувки или пък боси!

Но мазолите, удебелената и напукана кожа и олющеният лак за нокти могат лесно да ни лишат от това удоволствие. Затова ви предлагаме няколко съвета за това как бързо да върнете привлекателния вид на стъпалата си.

Стъпалата погрозняват заради тесните обувки, те са причината за появата на удебелена кожа и мазоли. Други “врагове” на краката са жегата (която ги кара да се потят) и прахта, която разваля окончателно външния им вид. Но всеки проблем си има решение. Какво да правите, ако:

1. Краката ви бързо се уморяват при носене на новите обувки

Можете да залепите отвътре специални стелки-възглавнички. Те се предлагат с различни размери и форми, биват ортопедични или обикновени, направени от мека кожа или от силикон. С тях краката ви винаги ще се чувстват удобно.

2. Без педикюр ноктите на краката ви бързо погрозняват

Между сеансите при педикюрист можете да поддържате ноктите си самостоятелно. Просто разтрийте леко краката си след душ и прибутайте с подходящ уред кожичките на ноктите към основата. Тази процедура ще ви подейства успокоявящо, ще подобри кръвообращението ви и при това ще ви отнеме само около 5 минути. Използвайте и специално масло за кожички и нокти, каквото се ползва за маникюра на ръцете.

3. Кремът ви за крака е твърде мазен

Наистина, повечето козметични средства за крака са доста гъсти и мазни. Те се справят отлично със задачата да омекотят и подхранят кожата, но са крайно неподходящи в един горещ летен ден. Дори и час след намазването кремът все още не е попил напълно. Затова го нанасяйте вечер преди лягане. Сутрин можете да използвате овлажняващ крем по ваш избор или мляко за тяло, за силно потящи се крака ползвайте пудра за стъпала. Преди излизане напръскайте стъпалата си с дезодорант за крака.

4. Кожата на пръстите на краката е загрубяла и побеляла

Можете да неутрализирате този ефект с помощта на гореща вана. Натопете краката си за 10-15 минути в гореща вода, примесена със сода, сол или 9 % оцет (по 3 супени лъжици на 5 литра вода). После почистете загрубялата кожа със скраб. След тази процедура намазвайте от време на време стъпалата си с бадемово или друго растително масло, може и зехтин.

5. Петите ви са напукани

Веднъж седмично си правете пилинг в домашни условия. Скрабовете за стъпала съдържат едри абразивни частици, които лесно ще отстранят втвърдената кожа. За да не изтъркате и ръцете си при извършване на процедурата, нанесете скраба върху парче мек плат и ошлайфайте петите си с него, без да увреждате нежната кожа на ръцете си.

6. Краката ви се уморяват и вечер се подуват

За да се отървете от отоците и умората, направете си студена вана. Добавете в хладка вода няколко капки ефирно ментово или лимоново масло и накиснете краката си в нея за няколко минути. След процедурата непременно забършете стъпалата си с топла кърпа. Смяната на температурата ще подобри кръвообращението.