Жегите вече ни застигнаха с пълна сила, затова се нуждаем от повече витамини, минерали и антиоксиданти.

Днес ще ви запознаем с това, в кои храни можете да ги откриете.

Хубавото на летния период е, че плодовете и зеленчуците са на достъпни цени и винаги са пресни.

Боровинки – боровинките наистина са суперхрана. Те могат да ви помогнат в борбата с наднорменото тегло и съдържат голямо количество антиоксиданти. Освен това те са богати на витамин С и А и предотвратяват появата на ракa на яйчниците и на инфекции на пикочо-половите пътища.

Освен това те подпомагат храносмилането и облекчават както запекa, така и диарята.

Пъпеш – само аромата на пъпеша ви кара да се чувствате свежи и отпуснати. Добрата новина е, че можете и да го похапвате на воля. Един малък резен пъпеш съдържа само 53 калории и задоволява дневната ви нужда от витамините А и С. Освен това този плод е богат на бета каротин, който се грижи за очите ви и за здравето на белите ви дробове.

Малини – Малините са пълни с антиоксиданти, имат антимикробен ефект и манган. Манганът пък от своя страна способства за по-добър метаболизъм. 1 чаша малини съдържа 100 калории и задоволява една трета от количеството фибри, което трябва да приемате на ден.

Червени камби – червените камби са полезни за белите ви дробове и за очите, в тях има много антиоксиданти и витамини А и С.

Спанак – Както знаем от Попай, спанакът е страшно полезен. Той предотвратява рак на яйчниците и предпазва сърцето ви от проблеми. Няколко листенца спанак ви осигуряват 35% от необходимото ви желязо за деня. Спанакът е богат и на витамин К и В.

Домати – доматите освен вкусни са и много полезни. Те увеличават защитата на кожата ви и я защитават от вредните лъчи. Те спомагат и за свалянето на кръвното налягане и помагат при профилактиката на рака на гърдата и панкреаса. Ако ядете домати по четири пъти на седмица, със сигурност ще смъкнете холестерола си.