Предстоящият топъл сезон ще бъде белязан от една от любимите ни дрехи – шортите.

Новият градски шик, който превзема гардероба ни, обаче изисква перфектни крака и това означава само едно – никакъв целулит.

Убедени сме, че не само ние знаем колко ожесточена е борбата с това несъвършенство на женското тяло. А и познаваме много момичета, които са загубили неравната битка, въпреки редовните посещения във фитнеса и безбройните процедури в салоните.

Причините за образуването на целулит не са никак малко, но най-основните между тях са липсата на редовно интензивно движение, висококалоричната храна, тютюнопушенето, нарушенията в обмяната на веществата и в хормоналната система.

Самата мастна тъкан в тялото се състои от клетки, пълни с мазнини, организирани в по-големи групи от клетки - “гнезда”, заобиколени от колагенови и съединителнотъканни влакна.

Така наречената "портокалова кожа" се дължи на промяна в структурата и свързването на колагеновите влакна, както и на неправилното разпределение на съединителната тъкан.

Когато мастните клетки увеличат размера си, те притискат и нарушават циркулацията. Вследствие депресията и натиска върху опорните точки на съединителната тъкан се оформя и неприятния външен вид на целулита.

Последният хит в борбата срещу него са акустичните вълни, наричани още шокови. Те са всъщност звукови вълни, които предават енергиен импулс на тъканите със скорост от 1500 м/сек, без да ги увредят.

Шокoвите вълни увеличават пропускливостта на клетъчните мембрани, без да разрушават самите клетки, при което се активира метаболизма на мазнините и разграждането им. Така се стимулират и микроциркулацията, и лимфния дренаж.

При тези условия мастните клетки могат бързо да се освободят от мазнини, които пък се отстранят чрез кръвообращението.

“Ефектът на шоково-вълновата терапия в борбата с целулита се дължи на дълбокото проникване на акустичните вълни в тъканите на тялото, както и на бавното увеличаване на налягането в този процес, което възстановява естествения метаболизъм и започва обновяването и подмладяването на кожата.

Тя става гладка, подобрява се и еластичността на тъканите и мускулите”, коментира д-р Радина Денкова, завеждащ сектор Козметична дерматология в Есте Клиник.

Акустичните вълни намират приложение в света на медицината още преди десетилетия за облекчаване на ставни болки и унищожаване на камъни в бъбреците.

Едва преди няколко години обаче започват медицинските изследвания за приложението им в битката срещу портокаловата кожа. Така става ясно, че акустичните вълни се прилагат и за да се намали нарушението в разпределението на мазнините, при проблеми с мастния метаболизъм, за подобряване състоянието на кожата след липосукция, при слабост в съединителната тъкан, както и други типове влакнести промени в тъканите.

А отскоро процедурата се прилага и у нас, тъй че войната с целулита може да бъде спечелена.

Ако се престрашим да опитаме, ще споделим резултатите с вас, а ако някой вече е пробвал, може да разкаже отдолу, ще ни бъде интересно.