Лененото семе е познато още от древността и хилядолетия наред е било част от ежедневната храна на хората.

На изображения на погребални ритуали от древен Вавилон от 3000 г. пр. Хр. можем да открием сцени, на които се вижда култивирането, обработката и отглеждането на лен, както и различни начини на неговото приложение. Хипократ, бащата на съвременната медицина, е описал използването на лена за облекчаване на стомашни болки още през 650 г. пр. Хр. , а гръцкият философ Теофраст е препоръчвал прилагането на лена като лекарство против кашлица.

През 8 век Карл Велики считал лена за толкова полезен и важен за здравето на своите поданици, че прокарал закони и специални правила за неговата консумация. Маслото от ленено семе обикновено било използвано за приготвяне на мехлеми за кожни възпаления и здравословни напитки против запек. Днес диетолозите и учените преоткриват огромните здравословни предимства и полезността на лена.



Култивираният лен (L. usitatissimum) е два вида. Единият се отглежда за семена, а другият се използва за производство на фибри. Ленените влакнини са едни от първите растителни фибри, които хората са използвали, а почти сигурно е, че ленът е и първото растение, което е било широко култивирано за производството на дрехи. Известно е, че древните Египтяни първи използвали фибрите за производство на ленено платно преди почти 10 000 години. Древните общества, населявали Северното полукълбо на Земята, като например китайците, култивирали памук за производство на фибри. Но те също произвеждали голямо разнообразие от маслодайни семена.

В днешния модерен свят лененото семе за съжаление е изместено от други храни в ежедневната ни диета заради трудоемкото рафиниране и изтощената и неплодородна почва.



Лененото семе на Barlean’s Forti-Flax ви предоставя изобилие от най-срещаните природни хранителни вещества като скъпоценните Омега-3 мастни киселини, фибри, аминокиселини, жизненоважни витамини и минерали за вашето здраве и енергия.

Forti-Flax съчетава в себе си всички полезни свойства на фибрите и изобилието на биологично чистите природни хранителни вещества:

Генератор на енергия: Изключително богат източник на Омега-3 мастни киселини, диетични фибри, протеини, клееви и фенолови съставки, витамини и аминокиселини.

Най-високото качество: 100% сертифициран органичен произход, без хербициди и пестициди, подбрано от Северна Америка.

Свръхмодерна технология: Патентованият от Barlean’s уникален процес на студено смилане деликатно отделя и съхранява витамините, минералите, аминокиселините, лигнаните и фитонутриентите, без да уврежда чувствителните Омега-3 мастни киселини.

Поддържа здравето: Разтворимите фибри намаляват нивата на глюкоза в кръвта и подпомагат функционирането на стомашния тракт.

Удобно: Лесна добавка към здравословната диета за директна консумация. Не изисква никаква допълнителна или специална обработка. Просто поръсете 1-2 супени лъжици върху любимата ви храна или изсипете в сок, мляко или вода.

Великолепен вкус: Придава хрупкавост и вкус на ядки и на най-разнообразни храни.

Препоръчителна употреба: 2 – 4 супени лъжици на ден, разтворени във вода, мляко или плодов сок. Чудесна заливка за вашето кисело мляко, салата или зърнена закуска. Може да се използва като заместител на традиционно бързо изчерпващи се хранителни източници на естествени фибри. Великолепен източник на витамини и минерали




ЛЕНЕНОТО СЕМЕ

• Богато на Омега-3 мастни киселини
• Осигурява всичките 10 незаменими аминокиселини (завършен протеин)
• Идеален източник на диетични фибри
• Високо съдържание на лигнани

Тук можете да откриете една лесна и здравословна рецепта за Хляб с трици и ленено масло