Раждането на дете винаги е било своеобразно тайнство, при което в практиката на всички народи са се използвали билки и етерични масла.

Етеричните масла в процеса на раждане могат да се използват:

1. За намаляване на силните болки, за създаване на отпускаща и успокояваща атмосфера /лавандула, иланг-иланг, жасмин, нероли/

2. За стимулиране на родовата дейност, за усилване на контракциите – в случай, че раждането протича бавно /канела, хвойна, розмарин, градински чай /салвия/

Методи на използване на етеричните масла при раждане:

Ароматна лампа и инхалация

Подбраните етерични масла се загряват в специална ароматна лампа. Молекулите на маслото се разсейват във въздуха и се вдишват.

Чрез лимфната система маслата стимулират изработката от организма на обезболяващи хормони.

Етеричните масла изпарени с помощта на ароматна лампа действат много нежно и продължително и след около час се постига желания резултат.

Най-добре е да се запали ароматната лампа при първите признаци на раждане.

Масаж

Болката, която жената изпитва по време на раждането, може значително да се облекчи с помощта на масаж.

При добавяне в масажния крем или масло на етерични масла, премахващи болката и имащи отпускащ ефект, ефективността на масажа се увеличава.

По време на масажа ароматните масла проникват през порите на кожата в тъканите, а също така в лимфната и кръвоносната система, попадайки именно в тези места, където в този момент са особено нужни.

Най-важното е преди всичко по време на раждане етеричните масла да помогнат постигането на отпускане и премахване на силната болка.

Най-добро действие в това отношение имат маслото от жасмин и лавандула. Всяко от тези масла може нежно да се втрива в корема и/или в кръста още в началото на родовата дейност, освен това тяхното използване може да започне няколко дни преди термина, като подготовка за него.

Кърмене

Етеричните масла могат да окажат голяма помощ при решение на много проблеми, които възникват при естественото кърмене.

Две са основните причини, поради които майката може да се откаже да кърми - рагадите на гърдите и недостигът на мляко или свръх лактацията, която често води до болезнено отичане на гърдите/.

На кърмещите майки се разрешава използването на следните етерични масла: лайка, кедрово, от бергамот, лавандулово, гераниево /от здравец/, от грейпфурт, жасмин, розово, сандалово, от японска мента, от иланг-иланг.

Източник: biberonbg.com