Автор
Woman.bg

Деликатес? Не, яйцата от пъдпъдък са задължителни за диетата

Съществуват много спекулации относно храните, които наистина помагат за здравето на хората.

Пъдпъдъчите яйца са съставна част на редица древни тибетски рецепти (срещат се и в аюрведическата кухня). Азиатските народи отдавна използват лечебните им свойства - успокояват нервната система и повишават имунната защита на организма. В Япония пък имало обичай всеки ден да се дава по 1 пъдпъдъче яйце на децата за подобряване на апетита и развитието им.

Малките почти екзотични яйца са полезни при лечение на алергии, астма, анемия и имунна недостатъчност. Те съдействат за понижаване на кръвното налягане, подпомагат изгарянето на захарта, регулират водната обмяна, регулират стомашната секреция. Тонизират при умора и главоболие.

У нас все още се смятат за деликатес, но вече ги има на пазара и лесно се намират в магазините на повечето големи търговски вериги.

Хранителни показатели

Едно цяло сурово яйце е с тегло около 9 гр и съдържа 14 калории, 1 грам протеин, 76 милиграма холестерол, малко мазнини, калций, витамин А и желязо.

Този на пръв поглед скромен продукт представлява истинска калорийна бомба. Съдържа едва 1% въглехидрати, но затова пък 63% мазнини и 36% белтъчини.

Добър източник е на витамин В12, желязо, фосфор, рибофлавин и селен, но от друга страна е с високо съдържание на наситени мазнини.

Смята се, че за разлика от кокошите яйца, тези от пъдпъдък не съдържат лошия холестерол и това ги прави много по-полезен продукт за консумация.

Здравословни ползи

- Пъдпъдъчите яйца усилват имунитета и нормализират дейността на стомашно-чревната и сърдечно-съдовата система.

- Смята се, че редовната консумация на 4-5 сурови яйца повишава значително половата потентност у мъжете и либидото при жените.

- Препоръчва се включването им в ограничени дози при изкуствено хранене на кърмачета.

- Четири броя пъдпъдъчи яйца, които по маса отговарят на едно кокоше, съдържат 3 пъти повече витамини А и В2, пет пъти повече витамини от група В, три пъти повече кобалт и мед, четири пъти повече калий, желязо и фосфор, както и необходимата за организма глутаминова киселина.

- Яйцата от пъдпъдък са ценен продукт. Те имат антибактериално, имуномодулиращо и противооточно действие.

- В тях никога няма салмонела. Това е неоспорим факт, защото имат много силна ципа и малки дихателни отверстия в черупката, което не позволява проникването на вредни бактерии. Пъдпъдъците са устойчиви на инфекциозни заболявания, защото имат висока телесна температура (42°С). Затова се отглеждат, без да се прибягва до ваксиниране. Така не се наблюдава натрупване на лекарствени вещества в организма им и в яйцата.

- За разлика от кокошите, пъдпъдъчите яйца не причиняват алергии при деца и възрастни. В тях се съдържа протеинът овомукоид, който потиска алергичните реакции. От тях се изготвя лекарство (овомукоиден екстракт), което се използва за лечение на алергии.

- Причината за чудодейния ефект е в уникалните качества на пъдпъдъчите яйца. В тях има много фосфор, желязо, микроелементи и ензими. Те са богати на минерали и витамините А, В1 и В2. Съотношението между натрий и калий в яйцата пък ги прави подходящи за лечение на високо кръвно, сърдечни проблеми и анемии. Препоръчват се още при лабилна нервна система, белодробна туберкулоза, диабет и язви. Подобряват обмяната на веществата, тонуса, образуването на кръв.

- Могат и дори трябва да се консумират сурови, защото така се запазват напълно хранителните им вещества, които могат да бъдат загубени при обработка.

- Използването им помага при лечението на гастрит - язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и панкреатит.

Яйца от пъдпъдък срещу радиоактивното лъчение

Те съдействат за изхвърлянето от организма на тежки метали и отрови. Премахват радионуклиди от тялото и затова се препоръчват на хората, изложени на радиоактивно лъчение. Били са включени в храната на децата, изложени на радиация по време на Чернобилската авария.

Резултатите от изследванията позволяват да се заключи, че пъдпъдъчите яйца са за предпочитане в терапевтично подхранване на слаби деца и възрастни, предимно населяващи екологично необлагодетелствани райони.

На подрастващи се дават от 1 до 5 бр. на ден в зависимост от възрастта, на възрастни - по 3-5 яйца дневно сутрин на празен стомах.

Полезно е да се ядат сурови, като се пие топла вода. Приемът трябва да бъдат постоянен за период от 3-4 месеца. Още след първите две седмици се усеща благоприятното им въздействие върху организма.

Пъдпъдъчето яйце се използва не само за храна, а и в областта на медицината и в производството на козметика.

Здравословни рискове

По принцип не се препоръчва консумирането на повече от 5 пъдпъдъчи яйца на ден при хора с проблеми с черния дроб. Въпреки че не е известно да предизвикват алергия, добре е да имате едно наум и да не прекалявате с количествата.

Източник: bb-team.org