Децата растат толкова бързо, че често остават само спомените, запечатани в снимки.

Ето защо е важно да снимате децата си, за да си спомните след време за първото зъбче, първото прохождане и въобще всичко първо в живота на вашето дете.

Старият албум със снимки на децата ви е като машина на времето. Гледайки уникалните кадри отново ще изпитате онова щастие, когато сте правили снимките, лицето ви ще грейне в широка усмивка или просто ще се просълзите. Затова, дори и да не сте професионални фотографи, не се колебайте да направите няколко снимки на детето си, които след време ще бъдат ценни спомени както за вас, така и за вече порасналия ви наследник.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите уникални снимки на вашите деца:

* Бъдете винаги нащрек

Това правило важи с особено голяма сила, когато ще снимате дете на няколко месеца. Фотоапаратът трябва да ви бъде винаги под ръка, за да заснемете забавните бебешки гримаси и всякакви други изпълнения, присъщи за малките деца.

* Когато снимате децата е важно да се забавлявате


Не се ядосвайте, ако не успеете да направите хубав кадър, само защото детето ви не е погледнало в обектива или е мръднало, и снимката се е размазала. Не карайте детето си да позира, тъй като, първо, това ще го раздразни и, второ, снимката ще изгуби своя чар. Няма нищо по-хубаво от случайни (ненагласени) раздвижени, пълни с живот и послания, кадри.

* Правете възможно най-много кадри

Когато правите снимки на децата си, не пестете кадри. Цифровите фотоапарати ви позволяват да правите десетки снимки и да изтривате тези, които не ви харесват. Колкото повече снимки сте направили, толкова по-голяма е вероятността да сте уловили наистина неповторими моменти.

* Снимайте детето под определен ъгъл



Постарайте се снимките ви да показват света сякаш през погледа на едно дете. Не снимайте децата си отгоре, а слезте до тяхното ниво.

* Няма по-хубави снимки на деца от тези, които са уловили някаква емоция

Не се органичавайте в снимането само на положителните емоции на децата ви

* Ако не сте професионален фотограф, снимайте със специална автоматична програма

Да снимате деца не е толкова леЗащо и как да снимате децата?сно и една от причините е, че трудно може да ги накарате да застанат мирно и да не мърдат, а и не би трябвало. Не изтормозвайте децата си, гонейки перфекционизъм, а просто използвайте автоматичната програма за снимане на деца, която повечето цифрови фотоапарати имат. Чрез нея ще уловите бързите движения на децата ви и ще е по-малко вероятно снимките да са размазани.

* Избягвайте светкавицата

Светкавицата обикновено плаши децата и ги кара да се мръщят.

* Снимайте децата си с любимите им вещи

Снимките, които са направени в естествената среда на децата, са ценен и незабравим спомен. Снимайте децата си с любимите им играчки, домашния любимец, облекли любимите си дрешки, в детската им стая и т.н

* Всеки момент е повод за снимка


Не се ограничавайте със снимки само по празници (рождени и имени дни, Коледа, първи учебен ден и т.н.). Разбира се, те също са важни, но в годината има 365 дни, които не бива да бъдат пропилени. Снимайте децата си в парка, на гости при роднини, в дома ви, на море и въобще по всяко време. Така след време ще имате пълен албум със снимки, които проследяват всеки етап от израстването на детето ви.

* Научете се на търпение

Хубавите снимки са обикновено плод не само на професионализъм, късмет, но и на търпението да изчакате подходящия момент, за да снимате детето си.

Източник: rozali.com