Продължение.

Задавяне и задушаване

Вече отбелязахме, че децата обичат да лапат различни предмети. Давайте им играчки, които са твърде големи да се поберат в устата им.

Никога не оставяйте бебе по лице на възглавницата или на дюшека, то не може да си вдигне само главата и кислородът му може да намалее или да свърши.

Дръжте на страна найлоновите торбички, по добре би било и за детето ви и за околната среда да престанете да ги използвате.

Внимавайте детето да не се омотае в телефонни кабели и дълги връзки за пердета.

Когато детето се храни му режете храната на много малки парченца и внимавайте да не се задави.

Изгаряния

Не оставяйте горещи напитки близо до деца - горещите напитки са една от основните причини за изгаряния при деца под пет години.
Чаша кафе може да причини изгаряне при децата 15 минути, след като е приготвено.

Внимавайте с електричеството

Проверете добре дали са изправни всички щепсели, контакти и кабели и ако установите неизправност повикайте техник да я отстрани. Не включвайте всичките си уреди едновременно.

Научете децата си, че не трябва да доближават електрическите уреди до вода – това означава, че не трябва да се държат в банята или на друго място, където до кабелите може да достигне вода.

Удавяне

Бебетата и малките деца могат да се удавят и в 5 см вода, така че никога не ги оставяйте сами в банята. Не оставяйте децата без надзор в детски басейн дори и да носят плувки на ръцете си.