Не знаем за вас, но ние лично доста се впечатляваме от домашно направени подаръци, които получаваме.

Е, разбира се, обичаме да правим подобни и за своите приятели, а последното ни хрумване по темата са домашно приготвени бонбони.

След като първия път ни отне няколко часа за приготвянето на такава изненада, чиято визия в крайна сметка дори не беше особено впечатляваща, решихме да се подготвим по-добре.

И открихме една супер ефектна рецепта за трюфели, която освен всичко е супер вкусна и винаги се получава добре.

Ето и необходимите продукти, от които се получават около 40 трюфела:

400 грама шоколад (черен или млечен решете вие), настърган или натрошен на едри парчета
150 милилитра сметана за готвене
1 ванилия
2 супени лъжици тъмен ром
200 грама шам-фъстък, добре почистен от черупки

Начин на приготвяне:

Сложете шоколада и сметаната в огнеупорна купа и ги разтопете на водна баня, слагайки купата в съд с вряла вода. Уверете се, че дъното на купата не докосва врящата вода.

След като шоколадът и сметаната са напълно течна смес, добавете ванилията и рома и отстранете от котлона.

Веднъж изстинала, покрийте получената смес и приберете в хладилника за 2-3 часа. След като е напълно твърда, използвайте малка лъжица за сервиране на сладолед и плодове (обикновено се използват и за декорация), за да оформите кръгли топчета.

Ако не разполагате с подобна лъжица, използвайте две чаени лъжички със същата цел.

Оформените топчета слагайте върху тава за печене, покрита с пергаментова хартия. След като направите цялата смес, върнете обратно в хладилника получените бонбони.

Нарежете на дребно ядките или ги раздробете на подходяща скорост в блендер. Разстелете ги в подходящ плитък съд или върху хартия и оваляйте внимателно бонбоните в тях.

След като са добре покрити, те са готови за сервиране.

Можете да смените шам-фъстъка с всеки друг вид ядки или класическо какао - резултатът винаги е прекрасен.

Можете да ги опаковате в малка кутия за подаръци, но не бива да се докосват. Ако ще ги носите някъде, старайте се да не са на топло, защото ще се разтекат.

Ако ще ги сервирате с кафе на приятелите си, то просто ги наредете в подходяща купичка.

Трюфелите идеално допълват порция сладолед, а могат да послужат и за украса на торта в светъл цвят.