Абсолютно винаги се е говорело, че колкото и красиво украшение за кожата, колкото и символика да носят, татуировките могат да бъдат много опасни за здравето.

Също толкова категорично обаче, не спират да ни уверяват, че това са глупости.

Истината май е някъде по средата, но не и според професора по химия от Университета в Регенсбург Волфганг Боймлер.

За да защити тезата си той провел интернет-анкета с хора, които често застават под машинката с мастило. В допитването са се включили 3500 души.

При 60% от тях, рисунките по тялото им били до 10 на брой, а само една трета от анкетираните били с една единствена.

По време на проучването по-голямата част от анкетираните споделили пред професор Боймлер за различни оплаквания, вследствие на татуировките си.

При около 100 души са се появили възпаления след татуирането. Появили се зачервявания и малки мехури, които по принцип са нормални, но трябва да изчезнат напълно след около четири седмици.

Професор Боймлер обаче уточнява, че при около осем процента от анкетираните оплакванията са продължили и след този период. Което означава, че процедурата е извършена по нехигиеничен начин.

Освен това, той предупреждава, че в някои от боите се съдържат пигменти, които се използват в автомобилната или печатарската индустрия. Но още по-страшното е, че някои от мастилата съдържат субстанции, предизвикващи рак.

Преди около една година в Швейцария бе извършено мащабна акция, чрез която властите подложиха на изследване мастилата за татуировки. След като резултатите излязоха на яве, бе забранено използването на 152 вида бои. Доказано бе, че те крият опасност за здравето на хората.

Какъв точно е обаче рискът все още е неизвестно. Знае се само, че част от мастилото попада в кръвта, а оттам оцветява намиращи се в близост лимфни възли. Лекари съобщават в специализирани списания за открити под татуировките тумори.

Според анкетата на професор Боймлер около пет процента от татуираните искат да се разделят с украсата си някой ден. Това става днес по доста сложен начин, който също крие опасности за здравето.

За да се заличи мастилото, то се загрява до няколкостотин градуса и по този начин се разпада на невидими молекули. Тези химически елементи са обаче може би по-опасни от самото мастило. Това обяснява и факта, че при някои хора проблемите започват едва след отстраняване на татуировката.