Ако ви предстои за първи път да посетите стоматолога с детето ви, то ще трябва да го подготвите така, че да не му остане лош спомен и да изпитва ужас от зъболекарския стол.

За първи път

Редовните посещения при зъболекар трябва да започнат още от 2.5 – 3 години.

Няма никакво значение дали го боли нещо или не – задължително е поне един път в годината да се ходи на профилактичен преглед. А и началните стадии на кариеса може да се разпознаят още преди да е започнала болката.

Без страх

Едно дете, което никога не е ходило на зъболекар досега не знае какво трябва да очаква. И в много случаи като чуе “Не се бой” или “Няма да те боли” започва да се страхува, защото очаква, че може и да има болка, щом го успокояват по този начин.

Знайте, че детето се плаши преди всичко от новото и непознатото – нови лица, нова обстановка, чужди хора.

Направете игра

За да бъдат намалени отрицателните емоции от първото ходене при стоматолога, може да му разкажете какво ще му прави чичо доктор, но на неговия си детски език.

Не говорете за инжекции и други подобни, просто му кажете, че отива да видите зъбките дали са пораснали правилно и че чичо доктор ще му даде витамини.

Преди визитата в зъболекарския кабинет:

- Изберете някой сутрешен час за посещението, за да свърши цялото това преживяване по-бързо.

- Не бива да давате на детето да яде каквото и да било половин час преди прегледа.

- Отидете пред кабинета на зъболекаря точно навреме, но и не десетина минути по-рано, за да не се наложи малкият човек да чака.

- Ако може изберете зъболекар, чийто кабинет е близо до вкъщи.

Източник: mamita-bg.com