Представяли ли сте си, че можете да похапвате сладкиши с определена здравословна цел?

Е, и ние не можехме, докато не открихме няколко супер здравословни рецепти за мини-кексчета или мъфини, както са известни в англоезичните страни.

Естествено, има условие – не бива да прекалявате с порцията, защото все пак има калории.

Първото ни предложение е за кексчета с банани, кисело мляко и орехи, които имат чудното свойство да притъпяват симптомите на предменструалния синдром (ПМС).

Бананите в тях съдържат калий – идеално средство против менструални болки. Освен това имат и витамин B6, който регулира хормоните, намаляващи задържането на вода, отводняването, депресията и други пред-менструални симптоми.

Заедно с киселото мляко, в което се съдържат калций и витамин C, тази велика комбинация намалява неприятните месечни усещания с до 40%.

Като добавите и богатите на магнезий орехи, все едно сте взели гигантско хапче против настинка и умора.

Все пак това е минералът, който намалява раздразнението и стабилизира количеството на захар в кръвта, а може да е от помощ и при овладяването на предменструалния апетит от типа „мога да изям целия свят”.

Ето и необходимите продукти за 18 броя:

260 грама овесено брашно
120 грама оризово брашно
60 грама смляно ленено семе
1 чаена лъжица бакпулвер
1 чаена лъжица сода за хляб
2 разбити яйца
60 грама кисело мляко
3 средно големи узрели банана, смачкани на пюре
120 милилитра сироп от агаве (намира се в диетичните и био-магазините)
85 милилитра олио от гроздови семки (намира се в различни супермаркети)
60 грама орехи, нарязани на дребно

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната до 180 градуса. В голяма купа разбийте двата вида брашно, лененото семе, бакпулвера и содата за хляб.

В отделна купа смесете разбитите яйца, киселото мляко, бананите, сиропа и олиото. Разбийте добре и прибавете последователно и постепенно брашнената смес и орехите.

Намажете с масло хартиени формички за мъфини и ги сложете в метални купички с подходящ размер.

Печете в продължение на 20 до 22 мин или докато прецените, че са готови. Оставете ги да изстинат върху решетката на фурната.